Mainos

Pohjoismaiden pääministerit Imatralle

Viiden pohjoismaan pääministerit ovat saapuneet Imatralle huomenna alkavaa kokousta varten.

Pääministerit pitävät vuotuisen kokouksensa huomenna ja maanantaina Imatralla. Virallisina aiheina ovat muun muassa pohjoismainen yhteistyö, Ruotsin EU-puheenjohtajakauden tulokset ja alueelliset kysymykset, mutta aikaa on varattu runsaasti myös epämuodolliselle kanssakäymiselle ja turismille.

Pääministeri Paavo Lipposen neljästä vieraasta kolme on sosiaalidemokraatteja. Perssonia lukuunottamatta kaikilla on puolisot mukanaan.

Islannin David Oddsson, 53, johtaa itsenäisyyspuoluetta, joka on oikeistopuolue. Oddsson on joukon

Oddson

pisimpään istunut pääministeri; huhtikuussa tuli kymmenen vuotta täyteen. Ennen siirtymistään ammattipoliitikoksi Oddsson on kirjoittanut muun muassa televisionäytelmiä, ja kääntänyt virolaisen emigranttikirjailija Anders Kngin 1970-luvulla ilmestyneen kirjan Viron miehityksestä. Koulutukseltaan hän on juristi.

Rasmussen

Tanskan Poul Nyrup Rasmussen, 58, hävisi viime syksynä kansanäänestyksen Tanskan liittymisestä talous- ja rahaliitto Emuun. Hän on ollut pääministeri vuodesta 1993 lähtien, neljässä eri hallituksessa. Kaksi viimeisintä ovat olleet sosiaalidemokraattivetoisia vähemmistöhallituksia. Nyrup Rasmussenin puoliso Lone Dybkjaer on europarlamentaarikko, mutta vaikuttaa eri puolueessa kuin siippansa. Dybkjaer edustaa liberaalia Radikale venstre-puoluetta, joka on myös hallituspuolue. Nyrup Rasmussen on valtiotieteilijä, Dybkjaer on koulutukseltaan insinööri.

Ruotsin Göran Persson, 52, on Imatralle saapuessaan juuri päättänyt puolivuotisen urakkansa EU:n

Göran Persson

puheenjohtajana. Persson on pyrkinyt puheenjohtajakaudellaan lisäämään unionin ja Emu-jäsenyyden suosiota ruotsalaisten keskuudessa, mutta muuten hyvin mennyt kausi sai ikävän lopun Göteborgin mellakoissa. Persson oli valtiovarainministeri Ingvar Carlssonin hallituksessa vuosina 1994-96, ja nousi pääministeriksi Carlssonin erottua 1996. Perssonin johtama vähemmistöhallitus tukeutuu tällä kaudella eduskunnassa EU-vastaisiin vasemmisto- ja ympäristöpuolueisiin. Ensi vuoden vaalien edellä sosiaalidemokraatit näyttävät menestyvän kohtalaisesti, mutta Persson itse ei ole kovin suosittu.

Stoltenberg

Norjan 42-vuotias Jens Stoltenberg on joukon nuorin ja uusin pääministeri. Hänen vähemmistöhallituksensa nimitettiin viime vuoden keväänä. Hallituskausi näyttää jäävän lyhyeksi; vaalit pidetään syksyllä ja mielipidemittausten mukaan Norjan työväenpuolueen suosio on alhaisempi kuin koskaan. Jens Stoltenberg on koulutukseltaan ekonomi. Hänen isänsä Thorvald Stoltenberg oli pitkään Norjan ulkoministeri.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.