Mainos

Pohjoismaiden päämiehet huomenna Helsingissä

Pohjoismaiden neuvosto aloittaa tämänvuotisen istuntonsa tavanomaista juhlavammissa merkeissä huomenna Helsingissä. Neuvoston 50-vuotisjuhlaistuntoa saapuvat juhlistamaan kaikkien Pohjoismaiden valtionpäämiehet ja pääministerit.

Pohjoismaiden kuninkaalliset ovat nyt ensimmäistä kertaa yhtä aikaa Suomessa. Ruotsista saapuu kuningas Kaarle XVI Kustaa, Tanskasta kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik sekä Norjasta kuningas Harald ja kuningatar Sonja. Istunnon avajaiset alkavat kello 15 eduskuntatalossa ja neuvoston 50-vuotisjuhlaa vietetään illalla Suomen kansallisoopperassa.

Avajaisistunnon pääpuhujana on EU:n ympäristökomissaari Margot Wahlström. Huomenna kokoontuvat myös Pohjoismaiden pääministerit omaan neuvotteluunsa, missä asialistalla ovat muun muassa Euroopan unionin ajankohtaiset asiat. Pääministerit tapasivat jo tänä iltana epävirallisella työillallisella.

Pohjoismaiden neuvoston jäseniä saapui Helsinkiin jo tänään, jolloin puolueryhmät ja neuvoston valiokunnat pitivät kokouksiaan. Istunnon työskentely alkaa keskiviikkona aamulla, kun Ruotsin pääministeri Göran Persson esittelee pohjoismaisen yhteistyön painopisteitä ensi vuodelle.

Norrbackin selvitykselle huomiota

Eniten huomiota saanut henkilö Pohjoismaiden neuvoston istunnoissa on viime aikoina ollut Suomen Oslon-suurlähettiläs Ole Norrback, joka kutsuttuna selvitysmiehenä keräsi havaintoja siitä, millaisiin vaikeuksiin muuttaja tai opiskelija voi toisessa Pohjoismaassa törmätä.

Loppuraportissaan viime keväänä Norrback teki varsin kunnianhimoisen esityksen siitä, mihin ongelmiin pitäisi tarttua ja millaisessa aikataulussa. Hän patisteli saman tien poliitikkoja tarttumaan ripeästi asiaan.

Asiaan palataan nyt Helsingin kokouksessa, eikä aivan yksituumaisesti. Neuvoston piirissä on selvästi halua saada sitovampi aikataulu korjauksista, kuin asiaa valmistelleet Pohjoismaiden ministerit ovat pitäneet mahdollisena.

Vakioaiheita neuvoston istunnoissa on myös pohjoismainen tv-yhteistyö. Taustalla on huoli siitä, voidaanko esimerkiksi Suomen länsirannikolla seurata enää Ruotsin tv-lähetyksiä, kun tekniikassa on siirrytty digiaikaan.

Istunnon käsittelyyn on tulossa lisäksi ehdotuksia muun muassa rasismin ja muukalaisvihan torjumisesta sekä ihmiskaupan vastaisista toimista. Ehdotusten kirjo ulottuu kriisienhallinnasta koirien ja kissojen maahantuontiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.