Mainos

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto Ruotsiin

Proosaa ja dokumentaarista materiaalia sekoittava Sara Stridsberg saa 47 000 euron palkinnon ensi lokakuussa.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto meni toistamiseen peräkkäin Ruotsiin. Nyt palkinnon sai kirjailija Sara Stridsberg romaanistaan Drömfakulteteten (Unelmatiedekunta). Viime vuonna palkittiin Göran Sonnevi runokokoelmastaan Oceanen.

Palkintolautakunta kuvailee teosta kiihkeäksi ja monikerroksiseksi romaaniksi. Kertomuksen keskiössä on äärifeministien ikoni Valeri Solanas ja hänen monessa mielessä traaginen elämänkohtalonsa. Solanas muistetaan naisena, joka kirjoitti äärifeministisen Scum-manifestin (Society for Cutting Up Men), ja joka ampui Andy Warholia haavoittaen tätä vakavasti.

- Stridsberg sekoittaa dokumentaarista materiaalia ja vapaata fiktiota kuumeisesti sykkiväksi proosaksi. Drömfakulteten kantaa alaotsikkoa Tillägg till sexualteorin (Lisäys seksuaaliteoriaan), ja romaani tekeekin välit selväksi yhteiskunnassa vaikuttavien erilaisten sortomekanismien kanssa, palkintolautakunta perustelee.

Vaikka aihe on vakava, on Drömfakulteten kuitenkin palkintolautakunnan mielestä hyvin energinen ja kielellistä himoa pursuava romaani.

Sara Stridsberg on syntynyt 1973 Tukholmassa, jossa hän yhä asuu. Hänen esikoisromaaninsa, kriitikoiden ylistämä Happy Sally ilmestyi 2004. Drömfakulteten on kirjailijan toinen romaani.

Stridsberg on muiden töidensä ohella muun muassa ruotsintanut Scum-manifestin ja kirjoittanut Solanasista näytelmän. Romaanissa on fiktiivistä se, että kirjailija tapaa kuolemaa tekevän Valeri Solanasin San Franciscossa hotellihuoneessa, jossa Solanas kuoli riutuneena 52-vuotiaana huhtikuussa 1988.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto on 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa. Se luovutetaan Stridsbergille neuvoston istunnon yhteydessä Oslossa lokakuun lopussa.

Suomesta Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoa tavoittelivat tänä vuonna Eva-Stina Byggmästar runokokoelmalla Älvdrottningen ja Markku Paasonen proosarunokokoelmalla Lauluja mereen uponneista kaupungeista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.