Mainos

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto Ruotsiin

Kuudes kerta toden sanoi Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittajalle Göran Sonneville. Suomen ehdokkaat palkinnon saajaksi olivat Asko Sahlberg ja Fredrik Lång.

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2006 kirjallisuuspalkinnon saa ruotsalainen Göran Sonnevi runokokoelmastaan Oceanen.

47 000 euron tunnustus luovutetaan Sonneville marraskuun alussa Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa.

Sonnevi on ollut kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana jo viisi kertaa aiemmin, vuosina 1973, 1977, 1980, 1992 ja 1999.

Ruotsin tärkeimpiin nykyrunoilijoihin kuuluva Sonnevi on syntynyt 1939 Lundissa. Runoilijan esikoisteos on 1961 ilmestynyt Outfört, jonka jälkeen hän on julkaissut viitisentoista kokoelmaa. Lisäksi Sonnevi on ruotsintanut muun muassa Ezra Poundin teoksia.

Oceanen on laaja runokokoelma, jossa kirjailija muistelee menneitä, kuolleita läheisiään, lapsuuttaan ja maailman tapahtumia.

- Oceanen on sanameri, johon voi astua ja uppoutua. Sonnevi kirjoittaa erittäin ajankohtaista runoutta, joka käy jatkuvaa vuoropuhelua paitsi poliittisten ja sosiaalisten tapahtumien myös syyllisyyttä ja vastuuta koskevien henkilökohtaisten kysymysten kanssa, palkintolautakunta kiittelee perusteluissa.

Vain yksi Sonnevin runokokoelma on suomennettu. Keskeneräinen kieli, runoja ilmestyi 1977 Pentti Saarikosken kääntämänä ja Otavan kustantamana. Teoksen runot ovat kokoelmista Det oavslutade språket ja Det omöjliga.

Suomen ehdokkaat palkinnon saajaksi olivat Asko Sahlberg romaanilla Tammilehto ja Fredrik Lång romaanilla Elämäni Pythagoraana. Kaikkiaan ehdokkaita oli kaksitoista.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto on myönnetty vuodesta 1962. Viime vuonna tunnustuksen pokkasi islantilainen Sjön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.