Mainos

Pohjoismaiden kopterihankinta siirtyy kevääseen

Yhteispohjoismaisen helikopteriprojektin hankintapäätös lykkääntyy ensi kevääseen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan konetyypin piti olla valittuna ensi kuun loppuun mennessä. Suomi ei kuitenkaan tingi kopteritoimitusten tavoiteaikataulusta.

Kuljetuskopteri vauhdissa

Kopterihanke etenee hankintapäätöksen lykkäyksestä huolimatta edelleen neljän Pohjoismaan eli Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yhteisprojektina. Suomi aikoo pitää kiinni omasta aikataulustaan: ensimmäisten kuljetuskoptereiden toimitusten pitäisi alkaa vuonna 2003. Lisäksi suomalaisten vaativat edelleen, että kuljetuskopteriin pitää mahtua minimissään 16 miestä varusteineen. Loppusuoralla on neljä eri valmistajaa, joista kolme on eurooppalaista ja yksi amerikkalainen.

Projektiryhmän tarkastelussa on siis edelleen EH-Industrien EH-101, saksalais-ranskalaisen Eurocopterin tarjoama Cougar Mk2+, Saksan, Hollannin, Ranskan ja Italian yhteishanke NH90 sekä amerikkalainen Sikorskyn S-92. Mikään kopterivaihtoehdoista ei ole virallisesti ulkona, mutta nyt on päätetty, millä tavalla ja kenen kanssa neuvotellaan. Yksityiskohtia tästä prosessista ei kuitenkaan kerrottu.

Eri pohjoismaiden vaatimukset kuljetuskoptereille vaihtelevat niin, että Suomi ja Ruotsi hakevat kuljetuskopteria. Sen pitäisi soveltua Ruotsille myös sukellusvenetorjuntaan. Tanska tarvitsee etsintä- ja pelastushelikopteria ja Norja kopteria fregattikäyttöön ja sukellusvenetorjuntaan. Tarkoituksena on hankkia 80-100 kuljetuskopteria, joista Suomen osuus olisi koosta riippuen 15-25 kopteria. Määrärahoja hankintaan on jo myönnetty 2,2 miljardia markkaa.

Koko hanke on määrä toteuttaa Suomen osalta täysien vastakauppojen periaatteella, samaan tapaan kuin Hornet-hankintakin tapahtui. Kopteritarjoajista NH-Industries on jo ehtinyt käydä Suomessa neuvottelemassa mahdollisuudesta perustaa jopa tuotantolinja valmistamaan NH-90-kuljetuskoptereita. Saksan, Hollannin, Italian ja Ranskan hallitukset ovat valinneet sen kopterikseen. Maat ovat kesäkuussa sitoutuneet hankkimaan 300 NH-90-kopteria ja lisäoption vähintään 300 lisäkopterin ostoon.

Yhteispohjoismaisesta helikopterihankkeesta keskustellaan korkealla poliittisella tasolla myös marraskuun puolivälissä, kun eri pohjoismaiden puolustusministerit kokoontuvat Kööpenhaminassa. Viikko sitä ennen on Pohjoismaiden neuvoston kokous Reykjavikissa, jossa asia voi olla esillä epävirallisesti.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.