Mainos

Pohjoismaiden elokuvapalkinto halutaan pysyväksi

Pohjoismaiden elokuvapalkinnosta halutaan tehdä pysyvä, vuosittain jaettava tunnustus.

Aki Kaurismäki sai Pohjoismaiden neuvoston ensimmäisen elokuvapalkinnon.

Oslossa koolla ollut Pohjoismaiden neuvosto on äänestyksen jälkeen päättänyt suosittaa Pohjoismaiden elokuvapalkinnon vakiinnuttamista vuosittain jaettavaksi palkinnoksi. Kansanedustajien enemmistön toiveena oli, että elokuvapalkinto jaettaisiin seuraavan kerran jo ensi vuonna, vaikka ratkaisematta on se, mistä otetaan rahat uuteen pysyvään palkintoon.

Tukensa pysyvälle elokuvapalkinnolle ovat vahvistaneet myös Pohjoismaiden kulttuuriministerit omassa tapaamisessaan. Ruotsin kulttuuriministeri Marita Ulvskog sanoi kuitenkin, että palkinto ei ehkä toteudu aivan lähitulevaisuudessa. Tavoitteena on kuitenkin päättää asiasta mahdollisimman pian.

Elokuvapalkinto on jaettu kerran aikaisemmin, kun pohjoismaista kulttuurityötä haluttiin vuosi sitten palkita tavanomaista laajemmin Pohjoismaiden neuvoston 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Noin 47 000 euron palkinnon sai tuolloin Aki Kaurismäki elokuvastaan Mies vailla menneisyyttä. Palkintoa tavoitteli kymmenen elokuvaa, kaksi jokaisesta Pohjoismaasta.

Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain kirjallisuus-, musiikki- sekä luonto- ja ympäristöpalkinnot. Elokuvapalkinnolla halutaan edistää pohjoismaisten elokuvien tarjontaa ja levitystä. Taustalla on ajatus, että jo asema palkinnonsaajaehdokkaana olisi eräänlainen takuu elokuvan korkeasta laadusta.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon sai tänä vuonna ruotsalainen runoilija ja kirjallisuuskriitikko Eva Ström. Musiikkipalkinto meni saamelaiselle artistille Mari Boinelle. Luonto- ja ympäristöpalkinto myönnettiin Suomeen Luonto-Liitolle.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.