Pohjoismaat vetoavat yhdessä täystyöllisyyden puolesta

Lissabonin erityishuippukokous pyörähtää hiljakseen käyntiin jo huomen-iltana, jolloin suurin osa EU-maiden valtuuskunnista saapuu kaupunkiin. Aattoillan ohjelma on kuitenkin tällä kertaa poikkeuksellinen; konservatiivipuolueiden johtajat eivät pidä perinteistä tapaamistaan. EPP:n, eli Euroopan kansanpuolueiden kokous peruttiin, koska Espanjan pääministeri José Maria Aznar ei halunnut tavata Itävallan pääministeri Wolfgang Schüsseliä.

Kokous supistui EPP:n puheenjohtajien tapaamiseksi. EPP:n sisällä on kiistelty siitä, pitäisikö Schüsselin johtama Itävallan konservatiivipuolue ÖVP erottaa EPP:stä sen muodostettua hallitus äärioikeistolaisen vapauspuolueen kanssa. Sosialistijohtajat pitävät päivälliskokouksensa tavalliseen tapaan.

Suomea edustaa SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Paavo Lipponen. Suomea edustavat huippukokouksessa Lipposen lisäksi presidentti Tarja Halonen, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja valtiovarainministeri Sauli Niinistö. Lissabonin huippukokouksen varsinaisia aiheita ovat työllisyys, tietoyhteiskunnan kehittäminen ja sosiaaliturvan uudistaminen. Itävallasta on määrä keskustella torstai-illan päivällisellä. Huippukokous päättyy perjantaina.

Pohjoismailta yhteinen kannanotto kokoukselle

Suomen, Ruotsin ja Tanskan pääministerit lähettivät tänään yhteisen kannanoton Lissabonin työllisyyshuippukokoukselle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kolme pohjoismaata laativat yhteisen kannanoton ennen EU-huippukokousta. Sosiaalidemokraattiset pääministerit Paavo Lipponen, Göran Persson ja Poul Nyrup Rasmussen jatkavat tutuilla pohjoismaisilla teemoilla.

Pääministerit vaativat kirjeessään EU:ta pyrkimään täystyöllisyyteen kehittämällä koulutusta, tehostamalla kilpailua ja uudistamalla talouden rakenteita. Pääministerit toteavat, että Eurooppa jäi 1990-luvulla selvästi Yhdysvaltojen jälkeen taloudellisessa kehityksessä. Taustalla oli puute investoinneista ja kysynnästä. Näitä pahensivat markkinoiden puutteellinen toiminta ja talouden rakenteiden jäykkyydet.

-Lisäinvestoinnit olisi rahoitettava järjestämällä julkinen talous uudelleen, lisääntynen talouskasvun ja lisääntyneen julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön kautta, pääministerit kirjoittavat. Pohjoismaiset pääministerit muistuttavat samalla EU:n itälaajentumisesta ja vaativat EU-maita auttamaan hakijoita täyttämään jäsenyyden vaatimukset. Ympäristö- ja työmarkkinasääntöjä on laajentumisen yhteydessä kunnioitettava, ettei EU jakaantuisi laajentuessaan, pääministerit korostavat. Aloite kirjeeseen lähti aiemmin keväällä Suomen ja Ruotsin välillä käydyistä keskusteluista. Tanska hoiti tekstin muotoilun.

Blair taas asialla

Blair, Tony

Lissabonin huippukokoukselle on lähetetty yhteiskirje myös Britannian pääministeri Tony Blairilta ja Italian pääministeri Massimo D Alemalta. Kirjeessään Blair ja D Alema vaativat syvällisiä uudistuksia työmarkkinoille ja työvoimapolitiikkaan. Pääministerit korostavat, ettei työttömyysongelmaa voi kestävällä tavalla ratkaista supistamalla työvoiman tarjontaa, kuten siirtämällä työntekijöitä eläkkeelle tai lyhentämällä työaikaa.

Tiistaina Blair oli taas asialla. Tällä kertaa Espanjan pääministeri José Maria Aznarin kanssa. Blair ja Aznar peräsivät kirjeessä tarkkaa aikataulua suunnitelluille taloudellisille uudistuksille; hyvistä aikeista on tehtävä konkreettisia päätöksiä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat