Mainos

Pohjoismaat valmiita auttamaan Islantia

Pohjoismaat vakuuttavat, että ne ovat valmiita auttamaan Islantia talouskriisissä.

Mistään konkreettisista rahasummista ei kuitenkaan vielä päätetty.

Helsingissä koolla olleet Pohjoismaiden pääministerit perustivat vasta virkamiestyöryhmän selvittämään, millaista tukea Islanti tarvitsee kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa sovitun vakautuspaketin lisäksi.

Islanti saa IMF:ltä noin 1,7 miljardin euron luoton, mutta maan on arvioitu tarvitsevan vähintään 3,2 miljardia lisää, jotta se pääsisi jaloilleen.

Kuinka paljon voisi tulla muilta Pohjoismailta, ratkeaa Ruotsin pääministerin Fredrik Reinfeldtin mukaan vasta työryhmän selvitysten jälkeen. Reinfeldt arvioi, että Pohjoismaiden lisäksi apuun voisi tulla esimerkiksi Japani.

Islannin pääministeri Geir Haarde kertoi aiemmin, että Islannin keskuspankki pyysi jo viime viikolla muiden Pohjoismaiden keskuspankeilta rahallista tukea. Haarden mukaan Islanti toivoo nopeaa vastausta, mutta ei kerro yksityiskohtaisemmin pyynnön sisällöstä, koska ei halua painostaa naapureitaan.

Pääministerit olivat koolla Pohjoismaiden neuvoston kokouksen yhteydessä. Islannin tilanne on esillä myös huomenna, kun maiden talous- ja valtiovarainministerit tapaavat toisensa.

Haarden mukaan Islanti jatkaa edelleen myös Venäjän kanssa neuvotteluja noin 4 miljardin euron lainasta, jota se pyysi jo ennen IMF-ratkaisun syntymistä.

Vielä on kalastus

IMF:n kanssa sovittu ohjelma panee Islannin tiukalle vyönkiristyskuurille, ja maa on syöksymässä syvään lamaan. Pääministeri Haarden mielestä tilanne ei silti ole lohduton.

- Vuodesta 1995 elintasomme on noussut 60 prosenttia. IMF:n ennustama bruttokansantuotteen 10 prosentin lasku tietää paluuta 4-5 vuoden takaiseen tilanteeseen, eikä meillä silloin mennyt mitenkään huonosti, Haarde sanoo.

Vaikka pankit kaatuivat valtion syliin, Islannilla on yhä kalastus, turismi ja uusiutuvaa energiaa.

Islannin kurimuksen syy on Haarden mielestä kansainvälinen talouskriisi, ei se että Islannin pankit olisivat toimineet väärin tai että niiden valvonta olisi ollut retuperällä.

- Pankkeja on jouduttu tukemaan myös muualla Euroopassa. Islannin tekee erilaiseksi vain se, että meillä pankkisektori kasvoi niin suureksi kansantalouteen nähden.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.