Mainos

Pohjoismaat tukevat Latvian ja Liettuan EU-neuvotteluja

Pohjoismaiset EU-maat toivovat, että Latvia ja Liettua pääsisivät mahdollisimman pian EU-jäsenyysneuvottelujen ensimmäiseen aaltoon. Tavoitteena on, että tämä toteutuisi jo vuoden lopussa Helsingissä pidettävässä EU:n huippukokouksessa.

Asiaa korostettiin Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerien yhteiskokouksen jälkeen tänään Helsingissä. Kokous järjestettiin Pohjoismaiden neuvoston ja Baltian parlamentaarisen yleiskokouksen yhteiskokouksen yhteydessä.

Pääministeri Paavo Lipponen huomautti, että pohjoismaiset EU-maat ovat sitoutuneet EU:n laajentumiseen. Kaikki toivovat hänen mukaansa Latvian ja Liettuan tuloa mukaan varsinaisiin jäsenyysneuvotteluihin. EU hyväksyi taannoin Baltian maista Viron ensimmäiseen aaltoon neuvotteluprosessissa.

Suomen EU:ssa ajamaa pohjoisen ulottuvuuden ajatusta ei tapaamisessa sinänsä käsitelty, koska pääministeri Lipponen alusti tästä aiheesta yleiskokouksen yhteisistunnossa. Baltian maiden pääministerit kuitenkin ilmoittivat pääministerikokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa kannattavansa Suomen aloitetta. Viron pääministeri Mart Siiman huomautti, että pohjoisen ulottuvuuden ansiosta Pohjoismaiden, Baltian maiden ja myös Puolan alueet tulevat aiempaa paremmin huomion kohteiksi.

Amnesty: Pohjoinen ulottuvuus tarvitsee ihmisoikeuksia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii ihmisoikeuksien mukaan ottamista pohjoista ulottuvuutta koskevaan aloitteeseen. Vaatimus toimitettiin tänään pääministeri Paavo Lipposelle ja hänen pohjoismaisille ja baltialaisille virkaveljilleen.

Suomi on ajanut EU:ssa aktiivisesti aloitetta pohjoisesta ulottuvuudesta, joka käsittää suhteet Venäjään ja muihin Itämeren alueen maihin, erityisesti Baltiaan. Aloitteen yhteydessä on painotettu pohjoisen Euroopan turvallisuutta, vakautta ja kestävää kehitystä. Ihmisoikeuksien merkitys näihin asioihin tuntuu unohtuneen, huomautti Amnesty avoimessa kirjeessään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.