Pohjoismaat tiivistävät yhteistyötään motoristi-asioissa

Pohjoismaat tiivistävät yhteistyötään rikollisten moottoripyöräjengien toiminnan valvomiseksi ja ennalta ehkäisemiseksi, oikeusministeri Kari Häkämies (kok.) kertoi STT:lle pohjoismaiden oikeusministerien kokouksesta Tanskasta.

Pohjoismaiden oikeusministerit haluavat vaikeuttaa rikollisten moottoripyöräjengien toimintaa sekä pohjoismaissa että muualla Euroopassa. Euroopan yhteistyötä aiotaan Tanskan aloitteesta tehostaa Europolissa. Tarkoitus on suojella sivullisia jengien välisiltä yhteenotoilta, jäljittää rikollisella toiminnalla saadut rahat ja perustaa pohjoismainen aserekisteri varastettujen aseiden jäljittämiseksi sekä tehdä yhteistyötä rikoslainsäädännön alueella.

Pohjoismaiden johtavien rikoslainsäädännön valmistelijoiden yhteiselin NÄL ryhtyy tehostamaan yhteistyötä moottoripyöräjengien rötösten torjumiseksi. NÄL kokoontuu seuraavan kerran jo ensi viikolla. Pohjoismaiden oikeusministerit päättivät tavata pian toistamiseen, mutta tapaamisen päivämäärää ei vielä lyöty lukkoon.

Suomessa ei ole vielä Tanskan kiireitä

Tanskan kansankäräjät on hyväksynyt juuri lain, joka kieltää moottoripyöräjengien kerhotilat taajamissa. Laki tulee voimaan jo ensi viikolla.
-Tanskassa laki tehtiin huippuvauhdilla, koska siellä jengien tilanne on huomattavasti pahempi kuin Suomessa. Tanskassa jengien jäsenten lukumäärä on aivan toista luokkaa kuin Suomessa, Häkämies sanoi.
-Yhteiskunnan intressinä on saattaa lainsäädäntö sellaiseksi, etteivät sivulliset joudu osallisiksi jengien välisiin taisteluihin ja väkivallantekoihin. Siihen Tanskan uusi lakikin perustuu, Häkämies totesi.

Hän arvioi kuitenkin, ettei Suomella ole tarvetta vastaaviin nopeisiin lainmuutoksiin, sillä Helsingin keskustassa ei ole jengien tiloja.
-Meillä on mahdollisuus harkita asiaa rauhallisemmin, sillä Bandidos-jengillä ei ole tällä hetkellä lainkaan toimitilaa ja Hell's Angels pitää päämajaansa Espoon Nöykkiössä.

Jengien kieltämisessä riskinsä

Pohjoismaissa on puhuttu sekä jengien kieltämisestä että jengisymbolien riisumisesta. Niistä puhuttiin nytkin Kööpenhaminassa.
-Jengien kokonaan kieltämisessä asiantuntijoiden mielipiteet jakautuvat kahtia. Lainsuojattomina jengien aggressiivisuus voi jopa lisääntyä. Siinä on omat riskinsä, Häkämies arvioi.

Hän uskoi, että merkkien riisuminen vaikuttaa samalla tavoin. Häkämies kertoi, että Tanska tutustuu nyt Saksan kokemuksiin jengien käyttäytymisestä. Saksan jotkut osavaltiot ovat tiettävästi kieltäneet jengit tai niiden merkkien käytön.
-Meillä on pyritty välttämään sitä, että lakeja kirjoitettaisiin jotakin erityisryhmää varten. Laki pitäisi kirjoittaa aina niin, että se soveltuisi yleiseen käyttöön. Aina ei ole tarpeen luoda uutta lainsäädäntöä. Jo olevasta lainsäädännöstäkin voi löytyä sopivia pykäliä.
Oikeusministeri Häkämies ottaa esimerkiksi poliisilain pykälän, jonka mukaan poliisi voi tutkinnallisista tai uhkatekijäsyistä tyhjentää tarvittaessa huoneiston.

Suomessa päättämässä kaksi ministeriötä

Oikeusministeri Häkämies aikoo mahdollisimman pian tavata sisäministeri Jan-Erik Enestamin (r.) ja keskustella hänen kanssaan pohjoismaisen oikeusministerikokouksen annista ja Suomessa toteuttavista jatkotoimista. Monet asiat, joista kokouksessa keskusteltiin, ovat meillä jo järjestyksessä.
-Meillä on esimerkiksi jo rikoshyödyn jäljittämisprojekti, joten meidän ei tarvitse tehdä asiaan mitään uutta, Häkämies sanoi.

Useat jengirikollisuuteen liittyvät asiat ovat sellaisia, että ne vaativat oikeusministeriön ja sisäministeriön yhteistyötä.
-Muissa Pohjoismaissa asiat sujuvat yksinkertaisemmin. Niissä poliisi on suoraan oikeusministerin alainen, kun meillä Suomessa sisäministeriö vastaa poliisitoimesta, Häkämies huomautti.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat