Mainos

Pohjoismaat panostavat ilmastoon

Pohjoismaat pyrkivät ottamaan keskeisen roolin kasvihuonekaasujen vähentämisen edistämisessä. Pääministerien mukaan yhteistyötä on vahvistettava myös energia-alalla.

Pohjoismaiden pääministerit aikovat kehittää yhteistyötä etenkin globalisaation ja ilmastokysymysten alueilla.

Tänään päättyneessä Punkaharjun kesäkokouksessa lupailtiin yhteistä markkinointia, innovaatiopalkintoja ja huippututkimusta. Maat aikovat myös ottaa keskeisen roolin kasvikuonekaasujen vähentämisen edistämisessä.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan kokouksessa käytiin syvällinen keskustelu siitä, miten hiilidioksipäästöjä pystyttäisiin yhdessä vähentämään. Paljon odotuksia kohdistuu vuonna 2009 Kööpenhaminassa pidettävään kansainväliseen ilmastokongressiin.

Perinteitä kunnioittaen miehiset armeijatunnelmat purettiin lauteilla.

- Eilisiltana käytiin useita tunteja keskusteluja saunassa pelkästään pääministerien kesken, ja se antoi hyvän mahdollisuuden keskustella esimerkiksi Naton kehityksestä, NRF:stä ja EU:n taistelujoukkojen työstä, kertoi Vanhanen.

- Norjassa on erittäin korkea kannatus joukkojen lähettämiselle ja olemiselle Afganistanissa. Se on yhteinen päätös, sanoi Norjan pääministeri Jens Stoltenberg.

- Afganistania tullaan pohtimaan syksyn aikana, mutta kuten sanoin, meillä ei ole tällä hetkellä konkreettista suunnitelmaa laajentaa osallistumista, Vanhanen kertoi.

Sähkömarkkinoissa on tekemistä

Pääministerien mielestä yhteistyötä on vahvistettava myös energia-alalla. Pohjoismaisia sähkömarkkinoita olisi yhdenmukaistettava ja voimansiirtoon ja tuotantoon tarkoitettuja investointeja olisi lisättävä, jotta pohjoismaiset sähkömarkkinat olisivat entistä tehokkaampia, rajattomampia ja vakaampia. Tämä takaisi sähkön toimitusvarmuuden Pohjoismaissa.

Tämän tavoitteen toteutuminen ei kuitenkaan välttämättä ole kovin helppoa, sillä eri maiden edut poikkeavat toisistaan. Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt esimerkiksi mainitsi vain, että Ruotsi on valmis keskustelemaan asiasta.

Toimiin kuuluu myös ihmisten vapaata liikkuvuuden esteiden poistaminen. Norjan pääministeri Jens Stoltenberg luonnehti, että kyse on näkymättömistä esteistä. Virallisesti rajaesteitä ei ole, mutta käytännössä niitä kuitenkin on.

Tarkoituksena on myös aloittaa vuosittaisen pohjoismaisen foorumin järjestäminen. Foorumin tavoitteena olisi etsiä yhteisiä vastauksia globalisaation haasteisiin. Siihen osallistuisivat Pohjoismaiden pääministerit yhdessä elinkeinoelämän, tutkimuksen ja kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.