Mainos

Pohjoismaat koolla Helsingissä

Viiden Pohjoismaan pääministerit kokoontuvat aamulla Helsinkiin valmistelemaan iltapäivällä alkavaa Pohjoismaiden neuvoston kokousta. Neuvoston 49. istunto jatkuu torstaihin asti, ja asialistalla on muun muassa turvallisuuspolitiikkaa, ympäristökysymyksiä sekä työllisyyteen ja pohjoismaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan liittyviä kysymyksiä.

Pääministerit keskustelevat talous- ja rahaliitto Emusta, EU:n laajentumisesta ja Schengen-sopimuksesta, johon pohjoismainen passiunioni on sulautumassa. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) selostaa virkaveljilleen kaavailuja EU:n pohjoisen ulottuvuuden luomisesta.

Myöhemmin päivällä pääministerit tapaavat Baltian maiden pääministerit. Pohjoismaiden yhtenäisyyttä on häirinnyt erimielisyys EU:n laajentumisstrategiasta; Ruotsi ja Tanska vaativat neuvottelujen aloittamista kaikkien Baltian maiden kanssa, Suomelle riittäisi, että Viro pääsee ensimmäisten joukkoon.

Mukana neuvoston istunnossa ovat ensimmäistä kertaa myös puolustusministerit. He selostavat neuvoston parlamentaarikkojäsenille muun muassa pohjoismaisten rauhanturvaajien toimintaa Bosniassa. Kokous pohtii myös turvallisuuspolitiikkaa yleisemmin; esillä on Naton laajentuminen ja Pohjois-Venäjän ydinturvallisuus. Pohjoismaisen yhteistyön rauhaa häiritsevät tässä istunnossa tarkastuskomitean mietinnöt, jotka kiinnittävät huomiota neuvoston varainkäytön puutteelliseen valvontaan.

Väyrynen ja Olsson: yhteinen Emu-linja

Keskustalaiset europarlamentaarikot Paavo Väyrynen ja Karl Erik Olsson Ruotsista ehdottavat Pohjoismaille yhteistä Emu-linjaa. Kaksikon ensimmäisen vaihtoehdon mukaan pohjoismaat jättäytyisivät pitemmäksi aikaa tai pysyvästi Emun ulkopuolelle. Toinen mahdollisuus on, että Pohjolan EU-maat liittyisivät myöhemmin samaan aikaan Emuun.

Molemmat vaihtoehdot merkitsisivät Väyrysen ja Olssonin mukaan sitä, että tarpeettomia talousjännitteitä Pohjolassa voitaisiin välttää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.