Pohjoismaat esillä arvohuutokaupoissa

Pohjoismaiset arvotaulut ovat saamassa jalansijaa maailmalla muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Maailmakuulu Sothebyn huutokauppahuone järjestää Lontoossa 7.huhtikuuta yksinomaan pohjoismaiseen taiteeseen keskittyvän huutokaupan, lajissaan toisen. Viime vuonna pidetty edellinen huutokauppa on rohkaissut uuteen yritykseen.

Taidemuseo

Sothebyn edustaja haluaa nähdä tässä kaupallisuuden lisäksi jotain muutakin. Sothebyn apulaisjohtaja Simon Shaw sanoo, että toisella pohjoismaisen taiteen huutokaupalla teokset saadaan esille hyvin laajalle ostajakunnalle.
-Lontoo ja New York ovat taidekaupan kaksi keskusta. Tavoitamme koko maailmasta yhteisöjä, museoita ja keräilijöitä ja saamme näin maalaukset suuremman yhteisön nähtäviksi, Shaw sanoo.

Huutokaupassa on yli 80 taulua, joista seitsemän on suomalaisia. Nyt Amos Andersonin taidemuseossa voidaan niistä nähdä neljä, esimerkiksi Pekka Halosen Sairas poika. Edellisen huutokaupan suomalainen huippukohde oli Akseli Gallen-Kallelan Keitele-taulu, joka päätyi Lontooseen National Galleryyn huippuhinnalla. Nyt häneltä on mukana jälleen voimakkaasti valoa käyttävä järvimaisema. Se kuuluu Gallen-Kallelan Keitele-teemaan, jota hän käsitteli vuosisadan alussa.

Ferdinand von Wrightiltä on myytävänä tyypillinen lintumaalaus. Se kuuluu Suomen taiteen tunnettuun biedermeier-vaiheeseen: tarkka ja täsmällinen maalaus pulmusista. Näyttelyssä on myös yksi pieni Edelfelt, jonka lopullinen versio on Göteborgin taidemuseossa: Merellä-aihe, joka on impressionistisesti hahmoteltu. Ateneumin museojohtaja Soili Sinisalo sanoo, että Edelfelt oli yksi Suomen taiteen merkittävimmistä impressionisteista.
-Sitä ei vain Suomessa niin hyvin tiedetä tai me emme ole osanneet katsoa sitä puolta, kun hänellä on ollut niin suuri kansallinen merkitys meille. Merellä on jännittävä sillä tavoin että se on niin ehdottoman erilainen kuin lopullinen maalaus. Idea siihen on napattu suoraan luonnosta ja sitten se on toteutettu aika akateemisesti se lopullinen teos.

Sothebyn apulaisjohtaja Simon Shaw kertoo, että taidehistoriassa on erehdytty keskittymään joihinkin suurkeskuksiin, kuten 1800-luvun lopun Pariisiin ja unohdettu muu maailma.
-Tiedämme, että Helsingissä tapahtui paljon mielenkiintoista ja Lontoon huutokaupat palvelevat kulttuuria avaamalla näkymiä niille asioille, jotka tapahtuivat täältä kaukana, Shaw toteaa.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat