Mainos

Pohjoismaat eivät lupaa turvallisuustakuita Baltian maille

Pohjoismaat eivät voi eivätkä halua antaa mitään turvallisuustakuita Baltian maille. Helsingissä tänään koolla olleet Pohjoismaiden pääministerit kaipasivat kuitenkin Baltian maiden aseman vakauttamista ja antoivat tukensa Baltian maiden pyrkimyksille EU:n jäseniksi.

Kokousta isännöineen pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan Pohjoismaat tukevat Baltian maiden halua itse valita omat turvallisuuspoliittiset linjansa. Baltian maiden halut Naton jäseneksi Lipponen sivuutti viittaamalla Venäjän neuvotteluihin Naton ja Yhdysvaltojen kanssa.

Lipponen huomautti, että koko prosessi on epäonnistunut, jos Venäjän ja Naton neuvottelut johtavat uuteen etupiirijakoon. Pohjoismaat aikovat jatkaa Lipposen mukaan yhteistyötään Baltian maiden kanssa. Suomi jatkaa puolustusalan yhteistyötään Viron kanssa, mutta kyseessä ei ole pääministerin mukaan mikään pitkälle menevä sotilaallinen yhteistyö.

Suhteet Baltian maihin olivat pääministerien yksipäiväisen kesäkokouksen päällimmäinen aihe. Yhteyksiä Viroon, Latviaan ja Liettuaan aiotaan tiivistää mm. siten, että maiden pääministerit kutsutaan ensi marraskuussa Kööpenhaminaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä pidettävään seuraavaan pääministerikokoukseen.

Itämeri ja Barents myös esillä

Pääministerit painottivat myös Itämeren ja Barentsin alueen yhteistyötä ja kehottivat EU:n komissiota valmistelemaan käytännön esityksiä Itämeri-yhteistyöstä. Barentsin yhteistyötä pitäisi Lipposen mukaan tarkastella erillisenä kansainvälisenä hankkeena eikä vain osana EU:n pohjoista aluetta. Suomi pyrkii Lipposen mukaan saamaan Oulun läänin mukaan Barentsin neuvostoon. Nyt mukana on vain Lapin lääni.

Pääministerit sopivat erityisestä lainajärjestelystä lähialueiden ympäristöhankkeiden rahoitukseen. Pohjoismaiden investointipankin kautta hoidettavaan rahoitukseen on käytettävissä 100 miljoonaa ecua eli noin 580 miljoonaa markkaa. Rahoituksen on tarkoitus lähteä käyntiin ensi vuoden alusta.

"Ruotsi tullut Suomen linjoille"

Lipponen kiitteli, että Ruotsi on tullut Baltian-politiikassa Suomen linjoille. Myös EU-kysymyksissä naapurukset ovat Lipposen mukaan lähentyneet. Ruotsissa vaihtui pääministeri kevättalvella, kun Ingvar Carlsson siirtyi eläkkeelle ja Göran Persson valittiin hänen seuraajakseen. Lipposen mukaan nyt molemmat painottavat yhteistyötä suurten EU-maiden kanssa.

Lipposen ja Perssonin lisäksi pääministerikokoukseen osallistuivat Gro Harlem Brundtland Norjasta, Poul Nyrup Rasmussen Tanskasta ja David Oddson Islannista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.