Pohjoismaat arvostelivat Venäjän uhkailuja

Ruotsissa kokoontuneet Pohjoismaiden ulkoministerit arvostelivat tänään ankarasti Venäjää, joka on uhannut Latviaa talouspakotteilla, mikäli se ei muuta suhtautumistaan maan venäläisvähemmistöön.

Ulkoministerit totesivat, että Itämeren alueen poliittisia ongelmia pitäisi kyetä ratkomaan keskustellen. Ulkoministeri Tarja Halonen allekirjoitti muiden ministereiden tavoin lausuman, jossa Venäjää kehotetaan luopumaan pakoteaikeistaan.

Ministerit kertoivat olevansa tyytyväisiä Latvian hallituksen tekemään päätökseen, jonka mukaan maan tiukkoja kansalaisuuslakeja lievennetään. Lait ovat olleet suurin syy Latvian ja Venäjän viime aikoina kiristyneisiin väleihin. Uuden lain mukaan kansalaisuuden saavat mm. kaikki itsenäisessä Latviassa syntyneet lapset. Latvia taipui päätökseen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ehdotuksen jälkeen. Pohjoismaiden ulkoministerit toivoivat, että Latvian parlamentti hyväksyisi lainmuutokset mahdollisimman pian.

Ulkoministerit toivoivat myös, ettei Latvian poliittinen kriisi vaikuta maan tuleviin EU-jäsenyysneuvotteluihin, vaan että komissio voisi ehdottaa neuvottelujen aloittamista Latvian ja Liettuan kanssa jo vuodenvaihteessa. Viro on jo aloittanut neuvottelut EU-jäsenyydestä.
(STT-TT)


Lue myös:

    Uusimmat