Mainos

Pohjoismaat allekirjoittivat pöytäkirjan taisteluosastosta

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen allekirjoittama pöytäkirja velvoittaa ensimmäisen joukon toimintavalmiuteen vuoden 2008 alusta lähtien.

Suomi, Ruotsi, Norja ja Viro ovat allekirjoittaneet Brysselissä yhteistoimintapöytäkirjan pohjoismaisesta taisteluosastosta.

Osastoon liittyvät asiat valmistellaan ja päätetään neljän maan yhteisymmärryksellä. Jokainen maa tekee kuitenkin päätöksen EU-operaation osallistumisesta itsenäisesti kansallisella tasolla. Yhden maan poisjäänti tekisi koko osaston toimintakyvyttömäksi.

- Jos yksi maa jää pois, taisteluosastomme ei voi osallistua EU-operaatioon, osaston valmistelua johtavan Ruotsin puolustusministeri Leni Björklund sanoi. Björklund piti tilannetta teoreettisena, sillä operaatioiden käynnistäminen vaatii kaikkien EU-maiden hyväksynnän. Näin ollen olisi erittäin epätodennäköistä, että maa, joka ensin hyväksyy operaation poliittisella tasolla, ei sen jälkeen olisikaan enää valmis lähettämään mukaan omia joukkojaan.

Pöytäkirjan allekirjoitti Suomen puolesta puolustusministeri Seppo Kääriäinen EU:n ulko- ja puolustusministerikokouksen yhteydessä. Kääriäinen painotti, että Suomi on omalta osaltaan johdonmukainen ja osallistuu operaatioihin, jotka se itse hyväksyy.

Joukon pitäisi olla toimintavalmiina 1.1.2008. Suomi on lähdössä myös toiseen taisteluosastoon, joka perustetaan yhdessä Saksan ja Hollannin kanssa. Sen puolestaan pitäisi olla toimintavalmiina jo vuonna 2007.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.