Mainos

Pohjoismaalaiset Euroopan terveimpiä

Hyvän julkisen lääke- ja terveydenhuoltonsa ansiosta Ruotsi, Suomi ja Norja ovat Euroopan terveimmät maat, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Pian Pohjoismaiden jälkeen tulevat Italia ja Kreikka, joiden välimerellinen ruokavalio ja vähäinen sydänsairauksien määrä parantavat niiden kansanterveyttä. Kymmenen kärkiryhmään kuuluvat myös Sveitsi, Itävalta, Slovenia, Ranska ja Alankomaat. Tutkimus laadittiin terveysalan ammattilaisille tarkoitetulle Healthcare Europe -lehdelle.

Tutkimuksessa jokainen maa arvioitiin 14 keskeisen terveysindikaattorin perusteella. Näihin kuluivat mm. kuolleisuusluvut, odotettavissa oleva elinikä, lapsikuolleisuus, tupakointi sekä krooniset ja tartuntataudit. Muista Euroopan maista Saksa (16. ), Britannia (14.) ja Tanska (20.) sijoittuivat huonosti epäterveiden ravintotottumusten ja elintapojen tai aids-tapausten suuren määrän takia. Saksan sijoitusta laskee lehden mukaan Itä-Saksan huono rokotustilanne ja suuri äitiyskuolleisuus.

-Huonoin terveys on itäeurooppalaisilla, koska heillä on huonot ruokatottumukset ja heidän terveydenhuoltojärjestelmänsä perustuvat kalliisiin ja tehottomiin sairaaloihin, lehti totesi lausunnossaan. Tutkimuksen 35. maasta huonoiten pärjäsivät Viro, Valko-Venäjä, Ukraina, Latvia ja Venäjä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.