Mainos

Pohjoisen ulottuvuuden foorumi alkoi Kajaanissa

Arktista aluetta pyritään saamaan entistä näkyvämmäksi osaksi EU:n pohjoisen ulottuvuuden kokonaisuutta. Pohjoisen ulottuvuuden toteuttamista edistäviä arktisia hankkeita pohditaan Kajaanissa tänään alkaneessa kaksipäiväisessä pohjoisen ulottuvuuden foorumissa.

Pääministeri Paavo Lipponen huomautti puheenvuorossaan, että arktisella alueella on kasvava merkitys koko Euroopan unionille. Ilmastonmuutos on hänen mukaansa yksi todiste tästä.

Lipponen muistutti, että arktisen alueen energiavaroilla on strateginen merkitys koko pohjoiselle pallonpuoliskolle. Tässä yhteydessä hän toi esiin Venäjän kasvavan merkityksen öljyn ja kaasun tuottajana. Lipponen suositteli, että Suomessa VTT, Tekes, Suomen akatemia ja muut laitokset asettaisivat arktisen tutkimuksen ja arktisen tekniikan kehittämisen panopistealueiksi tulevissa ohjelmissaan.

Grönlannin itsehallintoalueen pääministeri Jonathan Motzfeldt korosti, että arktiset kysymykset ovat osa pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelmaa. Siksi EU:n seuraavassa vuosille 2003-2006 ajoittuvassa toimintaohjelmassa arktiset kysymykset tulisi ottaa tarkkaan huomioon.

Motzfeldtin mielestä EU:n nykyistä syvempi sitoutuminen Arktiseen alueeseen hyödyttäisi kumpaakin osapuolta. Hän kehottikin EU:ta avaamaan "arktisen ikkunan" perustamalla arktisen alueen yksikkö EU:n komissioon.

Yhtenä pääpuhujana piti olla Venäjän duuman varapuhemies Artur Tshilingarov. Hän joutui kuitenkin peruuttamaan tulonsa viime hetkellä hänen äitinsä kuoleman vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.