Mainos

Pohjoisen poliisi ehtii hitaasti hätiin – Räsänen vastaa Kiurun kritiikkiin

Kun harvaan asutulla alueella on hätä, apua voi joutua odottamaan tunteja.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on asiasta vähintään yhtä harmissaan kuin Pohjois-Suomen koulujen turvallisuustilannetta eilen kritisoinut opetusministeri Krista Kiuru (sd.). Räsäsen mukaan asian eteen ei ole kuitenkaan paljoa tehtävissä.

– On vaikea kuvitella, että meillä niin tiheässä olisi poliiseja, että päästäisiin samanlaisiin toimintavalmiusaikoihin kuin vaikkapa Etelä-Suomen kaupungeissa, se ei ole realistista, Räsänen sanoo MTV Uutisille.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd)  kertoi eilen MTV Uutisille huolensa pohjoisen koulujen turvallisuudesta. Kiuru vieraili eilen Utsjoella koulussa, jossa sattui traaginen puukotus viime perjantaina.

Kiuru katsoo, että koulujen turvallisuus pitää pystyä takaamaan myös alueilla, joissa välimatkat ovat pitkät.  

Räsäsen ministeriö toteutti tämän vuoden alusta voimaan tulleen poliisiuudistuksen, mikä herätti aikanaan kritiikkiä liikkuvan poliisin lakkauttamisen takia. Räsänen korostaa yhä, että uudistus tehosti poliisityöskentelyä, sillä uudistuksella poistettiin eri hallinnolliset organisaatiot liikkuvalta ja paikalliselta poliisilta. Näin poliiseja on riittänyt enemmän varsinaisiin hälytystehtäviin.

– Jos ajatellaan Lapin ja Itä-Suomenkin pitkiä välimatkoja, tässä ei itse asiassa ole merkittävää muutosta tapahtunut siihen, minkälainen poliisin saatavuus on kiireelliseen tilanteeseen, vaikka siltä usein uutisjuttujen perusteella näyttäisi. On totta, että meillä on pitkät välimatkat harvaan asutuilla alueilla ja se voi joissain tilanteissa olla hyvinkin kohtalokasta. Toki mikäli vaan resursseja olisi enemmän jakaa, varmasti sitä poliisitiheyttä pystyttäisiin lisäämään esimerkiksi Lapin alueilla.

Räsänen muistuttaa, että harva-alueilla on tehostettu myös viranomaisyhteistyötä poliisin, pelastuslaitosten ja rajavartiolaitoksen kesken.

– Tarvittaessa esimerkiksi rajavartiolaitos aloittaa toimenpiteet ennen kuin poliisi ennättää paikalle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.