Mainos

Pohjoisen metsät tarvitsevat ihmisen apua

Ilmaston lämpeneminen ei automaattisesti laita pohjoisen kituvia metsiä humisemaan. Suomalais-saksalaisen tutkimuksen mukaan puitten geenit ovat sen laatuisia, että pidempi kasvukausi ei välttämättä paranna puiden kasvua.

Pohjoisen Suomen puut ovat oppineet kasvamaan noin 120 päivää vuodessa, kun eteläisessä Suomessa kasvukautta riittää keskimäärin 50 päivää enemmän joka vuosi. Puitten geeniperimä pysäyttää kasvun ennen pakkasten tuloa.

Tutkijoitten mukaan ihminen voisi auttaa metsiä hyödyntämään ilmastonmuutosta esimerkiksi etelämpää peräisin olevien puunsiemenien avulla.

- Satojen, vaan ei tuhansien kilometrin päästä, sillä liian etelästä tuodut siemenet tuottaisivat puita, jotka kuolevat kylmimpinä pakkastalvina, sanoo tutkijaryhmään kuuluva dosentti Anna Kuparinen Helsingin yliopistosta.

Tutkimukseen osallistui luonnontieteilijöitä ja matemaatikkoja Oulun, Helsingin ja Potsdamin yliopistoista. Tulokset julkaistiin hiljattain kansainvälisessä metsäekologian erikoislehdessä Forest Ecology and Management.

Kuparisen mukaan tutkimuksen tärkein tieto oli, ettei puun geeniperimä ehdi sopeutua samassa tahdissa kuin ilmasto muuttuu.

Tutkimus koski koivua ja mäntyä, mutta sopeutuminen lienee yhtä hidasta muillakin puulajeilla.

Puiden kuolemista jopa hyötyä

Tarkkojen päätelmien tekoa vaikeuttaa myös kasvupaikkojen erilaisuus sekä ilmastonmuutoksen ennusteitten epävarmuus.

Tutkijat havaitsivat yllätyksekseen, että aikuisten puitten kuoleminen edistää merkittävästi metsän sopeutumista muuttuviin oloihin.

Jos vanhat puut ovat vallanneet koko elintilan, eivät lämpimämpiin oloihin soveltuvat siemenet pääse kasvamaan taimivaihetta pidemmälle. Varjostavien puitten harvennushakkuu saattaakin olla tärkeä keino edesauttaa metsien sopeutumista lämpenevään ilmastoon.

Anna Kuparinen huomauttaa, ettei kaikkia vanhoja puita tule kaataa, jottei heikennetä niistä riippuvaisten hyönteisten ja lintujen elinoloja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.