Mainos

Pohjoiselle napa-alueelle voi muodostua otsoniaukko

Amerikkalaiset tiedemiehet varoittavat, että pohjoisten napaseutujen eli Arktiksen ylle saattaa olla muodostumassa toinen otsoniaukko.

Tutkijat ovat havainneet ensimmäisen otsoniaukon Etelänapamantereen eli Antarktiksen yllä. Tutkijat huomauttavat, että tämän vuoden maaliskuussa tehdyissä mittauksissa otsonin määrä Pohjoisnavalla oli 20 prosenttia vähäisempi kuin samaan aikaan viime vuonna.
-Otsonin nettokato on samanlainen kuin viime vuosina Antarktiksella, mutta pohjoisilla napaseuduilla otsonia on vielä huomattavasti enemmän jäljellä, sanotaan Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan alaisen suihkuvoimalaboratorion JPL:n tutkimuksessa. Kaikki tutkijoiden eilen esittelemät tulokset viittaavat siihen, että otsonikadon syynä on joko perustavanlaatuinen muutos Arktiksen ilmastossa tai poikkeuksellisen alhainen lämpötila ilmakehässä alueen yllä.

Otsonikerros estää osaa auringon haitallisesta ultraviolettisäteilystä pääsemästä maan pinnalle. Ilmakehän otsonikerros on ohentunut 20 viime vuoden aikana esimerkiksi suihkepulloissa käytettyjen CFS-yhdisteiden vuoksi. Etelänapamantereen otsoniaukko suurenee ja pienenee lämpötilan vaihtelujen mukaan. Suurimmillaan se on lokakuussa, jolloin se on lähes Pohjois-Amerikan mantereen kokoinen.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.