Mainos

Pohjoisafrikkalaiset tungeksivat Espanjan satamissa – pakolaiset suuntaavat Eurooppaan, Euroopassa työskentelevät lomalle kotimaahan

1:36

Suuret ihmisjoukot pyrkivät henkensä kaupalla Välimeren yli Pohjois-Afrikasta Eurooppaan. Kesäisin päinvastaiseen suuntaan kulkee hallitumpi muuttoliike kun miljoonat Euroopassa jo asuvat ja työskentelevät pohjoisafrikkalaiset suuntavat kotiseudulleen perheidensä luo.

Matkaa tehdään pääosin maanteitse ja laivoilla, mikä tuntuu erityisesti pääreitillä Espanjassa. Viime vuonna maassa kirjattiin 2,8 miljoonaa läpikulkijaa ja tänä vuonna määrä odotetaan nousevan entisestään.

Kenties tärkein solmukohta lomalaisten matkalla on Algeciras Etelä-Espanjassa. Lomalaisten täyteen ahdetut autot ruuhkauttavat kaupungin sataman joka kesä. Vilkkaimpina päivinä etusija annetaan matkustajille, jolloin rahdin purkaminen ja lastaaminen satamassa viivästyy.

Gibraltarinsalmen yli sukkuloiville lauttayhtiöille vuotuinen lomaruuhka on kuitenkin hyvä bisnes, ja ne tekevät huomattavan osan vuoden tuloksestaan kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana.

Tarkka seula palatessa

Koillis-Ranskan Ardennesissa asuva Said Arrahmani on ollut lapsesta saakka mukana kesäisellä matkalla Ranskan ja Espanjan halki Marokon Rabatiin. Nyt on 36-vuotiaan miehen vuoro kuljettaa omaa nelihenkistä perhettään samalla reitillä.

Arrhamanin mukaan asiat ovat sujuvoituneet paljon takavuosista, jolloin laivaan pääsyä saattoi joutua odottamaan pari päivää ja ruuhkat ulottuivat Algecirasin ulkopuolelle saakka.

– Nyt virkailijat puhuvat meille ranskaa ja opastavat loppuun saakka, mies kertoo.

Eteläisessä Espanjassa reitin varrelle on pystytetty jopa arabiankielisiä opasteita satamiin.

Lomien päättyessä elo-syyskuussa rajoilla ollaan tarkkana laittoman maahantulon ja terrorismin estämiseksi. Espanjan poliisin ja rajaviranomaisten apuna tarkastusurakassa on tuolloin viranomaisia myös monista muista Euroopan maista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.