Mainos

Pohjois-Suomessa väärää rahaa

Pohjois-Suomesta on tavattu väärennettyjä sadan euron seteleitä. Poliisi kehottaa myyntityössä olevia tarkkaavaisuuteen.

Pohjois-Suomessa on liikkeellä vääriä sadan euron seteleitä. Esimerkiksi Oulussa löytyi tänään seitsemän väärennettyä seteliä, jotka olivat tulleet levitykseen eilen. Rahojen levittäjiä ei ole saatu kiinni.

Keskusrikospoliisin mukaan vääriä rahoja levittävät pääasiassa ulkomaalaiset, jotka liikkuvat yksinään tai muutaman ihmisen ryhmissä. Poliisi kehottaa myyntihenkilöstöä erityiseen tarkkuuteen silloin, kun suurta seteliä tarjotaan maksuksi pikkuostoksista.

Osa väärennöksistä on hyvätasoisia, mutta osassa on selviä puutteita. Yhdessä löytyneessä väärennöksessä ei ole lainkaan sarjanumeroa ja osassa on huonosti väärennetty varmuuslanka.

Epäilyä jo kaupassa

Jotkut seteleistä on havaittu väärennöksiksi vasta laskennassa, eikä niiden levittäjästä ole tietoa. Osa on

Oikeaa vai väärää rahaa?

kuitenkin aiheuttanut epäilyä jo kaupassa, ja yksi väärennöksellä osto on tallentunut valvontakameraan.

Sotkamossa nainen, jolla oli mukanaan noin 5-vuotias lapsi, onnistui tekemään väärennöksellä pienen ostoksen. Valvontakameraan tallentunut kuva on toimitettu raja-asemille. Oululaisessa antikvariaatissa noin 30-40-vuotias, ulkomaalaiselta vaikuttanut nainen tarjosi maanantaina pikkuostoksista maksuksi seteliä, jota liikkeen omistaja ei ottanut vastaan.

Seteli pois ja poliisi paikalle


Jos setelin aitous ei kassan tarkastuksessa varmistu, ei sitä poliisin mukaan pidä antaa takaisin asiakkaalle. Paikalle on myös kutsuttava poliisi. Virkavallalle on heti ilmoitettava tekijöiden tuntomerkit sekä heidän mahdollisesti käyttämänsä ajoneuvo.

Poliisi muistuttaa, että setelin tarkastuksessa ei kannata luottaa vain yhden aitoustekijän tarkistamiseen. Seteleissä on kuusi paljain silmin havaittavaa aitoustekijää. Oikea setelipaperi on hyvin tiivistä ja sileää. Erikoispainatuksen vuoksi osa setelin kuvioista tuntuu muuta osaa karheammalta Aidon setelin painovärit ovat kirkkaita ja selkeitä, kun taas väärennöksessä värit ovat yleensä sameita. Kaikissa seteleissä on myös vesileima, läpikohdistuskuvio sekä turvalanka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.