Pohjois-Suomen kirjolohissa munuaistautia

Kolmella kirjolohilaitoksella Lapin ja Oulun lääneissä on todettu kaloissa bakteeriperäistä munuaistautia. Tautia epäillään myös kahdella muulla kirjolohilaitoksella Lapin läänissä. Kuntien eläinlääkärit sekä Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos selvittävät parhaillaan taudin laajuutta.

Bakteeriperäinen munuaistauti eli BKD on krooninen lohikaloilla esiintyvä tauti. Se leviää elävien kalojen siirroissa ja mädin mukana, ei ympäristön välityksellä. Tauti ei ole vaarallinen ihmisille.

Pohjois-Suomesta tautia löydettiin nyt ensimmäisen kerran. Ilmi tulleet tapaukset ovat olleet kaksivuotiaissa tai sitä vanhemmissa kirjolohissa.

Kuolleissa kaloissa on yleensä ollut turvonnut munuainen, turvonnut perna ja pistemäisiä tai vähän isompia verenvuotoja kaikissa kudoksissa. Jos kaloissa epäillään kyseistä tautia, pyydetään ottamaan yhteyttä kunnaneläinlääkäriin.

BKD:tä ilmenee yleisesti Norjassa ja Ruotsissa. Suomessa sitä on tavattu viime vuosikymmenen lopulla Ahvenanmaalla ja pari vuotta sitten Etelä-Suomessa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat