Mainos

Pohjois-Savossa tapahtuu poikkeuksellisen paljon kolarikuolemia – itsemurhia noin kolmasosa

Pohjois-Savossa on tammi-lokakuussa kuollut kolareissa jo 23 ihmistä. Itsemurhat ovat nostaneet lukua selvästi. 

Koko viime vuonna Pohjois-Savossa kuoli kolareissa yhdeksän ihmistä. Jo nyt tämän vuoden luku on yli kaksinkertainen. 

Kolarikuolemista kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat

– Onhan se erittäin poikkeuksellista. Ajassa pitää mennä taaksepäin melkein 20 vuotta, että vastaava joukko on menehtynyt liikenteessä, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista MTV Uutisille.

– Kyllä asiaa on pohdiskeltu ja pyrimme löytämään syitä, mutta tämä tuntuu vaikealta. Syyt ovat moninaiset ja taustatekijät onnettomuuksiin ovat tosi laajat.

Joitaikin yhdistäviä tekijöitä kuitenkin löytyy.

– Aika useaan kolarikuolemaan on yhteydessä ajoterveys. Siellä on muutamia sairauskohtauksia ja tällaisia omaan mielenterveyteen liittyviä juttuja eli itsetuhoisia onnettomuuksia, Pohjois-Savon liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan puheenjohtajana toimiva Pahkin kertoo. 

Itsemurhia noin kolmasosa

Poliisi epäilee, että tämän vuoden kuolemaan johtaneista kolareista jopa 6-7 kohdalla kyse on itsemurhasta.

– Luku on varsin korkea. Pääsääntöisesti kolareiden taustalla ei ole itsetuhoaikeita, mutta jostain syystä meidän alueella Pohjois-Savossa tämä syy on nostanut päätään.

Petri Pahkin kertoo, että ajotiellä itsemurhaan päätyneiden ikähaarukka on laaja. Mukana on kaksikymppisiä ja vanhin on ollut noin seitsemänkymppinen.

– Valitettavasti tapaukset ovat sellaisia, että ajetaan isompaa ajoneuvoa kohden. Siksi nämä ovat erittäin ikäviä, koska niistä on seuraamuksia myös sivullisille. Ne eivät ole johtaneet sivullisten kuolemaan, mutta loukkaantumisiin ja henkiselle puolelle tapahtuma on aikamoinen kolaus.

Poliisin terveiset ajotielle

Kolarikuolemien määrä on johtanut tehostettuun tiedottamiseen.

– Jo keväällä olemme pohdiskelleet asiaa. Teimme tiedotuskirjeitä terveydenhuollon puolelle. Totta kai omassa toiminnassa havainnointi liikennevalvonnassa ja sidosryhmäläisten valistusviestintä on tässä merkittävästi mukana. Monelta saralta on yritetty vaikuttaa, mutta ei ainakaan nopeita muutoksia näyttäisi tulevan.

– Toivotaan vain, että tämä on tällainen tilastollinen piikki, että tämä vuosi näin ja toivottavasti ensi vuosi on huomattavasti parempi.

Ylikomisario Petri Pahkin muistuttaa, miten talviliikenteessä pärjää. 

– Jäitä hattuun, säätkin kylmenevät, mutta ennen kaikkea oman ajoterveyden ja ajokunnon pitää olla kohdillaan. Malttia talviliikenteeseen. Näillähän sitä pitäisi pärjätä, ylikomisario Pahkin muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.