Mainos

Pohjois-Savossa pesi uusi lintulaji – tältä lintuharvinaisuus näyttää

Pohjois-Savon pesimälinnustoon lisättiin kuluvana kesänä uusi laji, kun sitruunavästäräkki (Motacilla citreola) löysi kodin Kuopion Riistavedeltä.

Pesintään hyvin soveltuvalta rantaniityltä löytyi 9. toukokuuta koiras, jonka reviirille tiensä löysi noin viikon päästä myös naaras.

Sitruunavästäräkkipari havaittiin pesänrakennustoimissa 17. toukokuuta ja haudonta käynnistyi kesäkuun alkupuolella.

Ensimmäiset poikaset kuoriutuivat juhannuspäivänä, ja poikaset lähtivät pesästä toissapäivänä.

Suomen uusimpia pesimälajeja

Sitruunavästäräkki on Suomen uusimpia pesimälajeja ja on leviämässä Suomeen idästä. Suomen ensimmäinen sitruunavästäräkki havaittiin vuonna 1962, ja ensimmäinen sitruunavästäräkkipari pesi Porissa vuonna 1991. Laji on Suomessa edelleen harvinaisuus, nykykannaksi on arvioitu 5-30 pesivää paria.

Pohjois-Savossa sitruunavästäräkki on havaittu aiemmin vain seitsemän kertaa. Maakunnan ensimmäinen sitruunavästäräkki löytyi Siilinjärveltä kesäkuussa 1988.

Risteytynyt aiemmin toisten lintujen kanssa

Nyt dokumentoitu pesintä on Pohjois-Savon ensimmäinen lajipuhdas sitruunavästäräkin pesintä. Pesintää osattiin tosin jo odottaa, sillä vuonna 2006 Siilinjärvellä todettiin sitruunavästäräkin ja keltavästäräkin risteymäpesintä. Tuolloin sitruunavästäräkkikoiras pariutui keltavästäräkkinaaraan kanssa.

Sitruunavästäräkin suosimia pesäpaikkoja ovat kosteat rantaniityt ja rantaluhdat. Laji on pesimäkantansa pienuuden vuoksi Suomessa uhanalainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.