Mainos

Pohjois-Savossa ei anneta lupia täpläravun istutuksiin

Pohjois-Savossa ei ryhdytä täplärapuistutuksiin, vaikka kotimainen rapu on kohdannut pahoja tuhoja monissa alueen vesistöissä. Paineita täpläravun suuntaan ovat kasvattaneet mm. kalastajat ja matkailuyrittäjät, jotka ovat vaatineet viranomaisilta uutta ja tehokkaampaa rapupolitiikkaa.

Piirikalastusmestari Heikki Oksman kertoi tänään Juankoskella, että viranomaisten kanta täpläravun istutuksiin on edelleen jyrkän kielteinen.

-Haluamme seurata Etelä-Suomen kokemuksia täpläravusta vielä usean vuoden ajan ja katsoa saadaanko edes sinne, ilmastollisesti paremmalle alueelle, syntymään kunnollisia pyydettäviä täplärapukantoja. Lähivuosina Pohjois-Savon rapukantoja hoidetaan edelleen kotimaisella ravulla keskittyen pienvesistöihin, sanoi Oksman Säyneisten kalastuskunnan 40-vuotisjuhlassa.

Pohjois-Savossa on tuhoutunut 1980- ja 90-luvulla lukuisia keskikokoisia hyviä rapuvesiä, mm. Karttulan Iso-Lauas muutama vuosi sitten. Tuhojen syynä on pidetty usein rapuruttoa, vaikka sitä ei ole läheskään aina pystytty osoittamaan.

-Amerikasta tuotu täplärapu kestää paremmin ruttoa, mutta se pystyy sitä kantamaan ja levittämään. Täpläravun istutus estäisi pahimmassa tapauksessa rutolle alttiimman kotimaisen ravun menestymismahdollisuudet. Myös täpläravun kaupallinen arvo on edelleen kysymysmerkki. Kotimaisen ravun kysyntä on sen sijaan erinomainen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.