Mainos

Pohjois-Savon hepatiittiepidemia saatiin kuriin

Pohjois-Savossa ei ole tullut tietoon uusia A-hepatiittitartuntoja. Kuopion yliopiston virologian laboratoriossa tutkittiin tänään 30 näytettä, jotka osoittautuivat kaikki negatiivisiksi. Maksatulehdustautia aiheuttavasta A-hepatiittiepidemiasta kerrottiin viime viikolla, kun Pohjois-Savossa oli löydetty pelkästään tammikuun aikana 19 tautitapausta Nilsiässä ja Leppävirralla. Valtaosa eli 17 sairastuneista oli lapsia.

-Tilanne näyttäisi nyt hyvältä. Haastattelujen perusteella taudille on mahdollisesti altistunut yli 70 ihmistä. Suurin osa heistä, elleivät jo kaikki, ovat saaneet suojaavan gammaglobuliini-rokotuksen. Yhteydenottoja on tullut runsaasti terveyskeskuksiin, kertoo infektiolääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Koivulan mukaan gammaglobuliini-rokote antaa suojan arviolta noin 80 prosentille ihmisistä, kun se annetaan kahden viikon sisällä altistumisesta. Aikuisilla tauti on yleensä kovaoireinen ja pitää toipilaan väsyneenä ja työkyvyttömänä pitkään. Lapsilla tauti on sen sijaan usein lieväoireinen.

Koivulan tietoon tuli tänään kaksi uutta tartuntatapausta Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä. Tapaukset eivät ilmeisesti liity Pohjois-Savossa paljastuneeseen epidemiaan.

Tauti leviää sairastuneesta usein huonon WC- ja käsihygienian välityksellä, koska tarttuvaa virusta erittyy ulosteeseen muutaman viikon ajan ennen sairauden oireita. A-hepatiitti itää noin neljä viikkoa. Suomessa todetaan 50-100 hepatiitti A-tapausta vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.