Mainos

Pohjois-Ruotsin tulvat hieman rauhoittuneet

Pohjois-Ruotsin tulvatilanne on tänään helpottunut hieman. Liikenne pääsi jälleen kulkemaan, ja eristyksiin joutuneita alueita ei enää ollut. Tosin Norlannin junaliikenne oli pysähdyksissä suurimman osan päivästä, ja bussit korvasivat junaliikennettä.

Romahtaneita siltoja, sortuneita taloja, katkenneita junaratoja ja ajoteitä. Helikopterit ovat evakuoineet asukkaita, juna- ja maantieliikenne on lähes kokonaan poikki. Tilannetta Keski- ja Pohjois-Ruotsissa kuvannee parhaiten sana kaaos. Pelastustyöt alueella jatkuvat kolmatta päivää. Paikalla on pelastuslaitos, armeija ja paikalliset asukkaat. Henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty.

Eniten tulvista on kärsinyt Hälsinglandin alue Pohjanlahden rannikolla Etelä-Norlannissa. Tuhot ovat olleet erityisen mittavat Indals- joen varrella, mutta myös Voxnan, Ljusnan ja Ljungan tulvivat vaarallisesti yli.

Pahimman sekasotkun tulvat ovat aiheuttaneet liikenteelle. Kaikki junaliikenne Norlantiin tai Norlannista Sundsvalliin ja sen pohjoispuolelle on katkaistu hauraiden tai kokonaan sortuneiden ratapenkereiden vuoksi. Lisäksi kymmeniä ajoteitä on jouduttu sulkemaan.

Viikonlopuksi on luvassa lisää sadetta ja se tietää alueelle uusia tulvia. Esimerkiksi Ljungan-joen pinnan arvellaan vieläkin nousevan. Joki nimittäin täyttyy kokoajan uusista vesimassoista, kun tulvivat sivujuoksut virtaavat jokeen.

Tuhojen korjaaminen maksaa kymmeniä miljoonia

Vaikka padot pitäisivätkin, aineelliset tuhot tulevat olemaan huomattavat. Ruotsin viranomaisten mukaan tulvatuhojen korjaaminen tulee maksamaan kymmeniä miljoonia markkoja.

Ruotsin hallitus ei ole kovinkaan innostunut myöntämään katastrofiapua, jota varten ei ole kerätty mitään erityisrahastoa. Perinteisesti hallitukset eivät ole suhtautuneet suopeasti luonnonoikuista johtuvien vahinkojen korvaamiseen. Kriisitilanteista vastaava puolustusministeri Björn von Sydow lensi tänään onnettomuusalueelle tutkiakseen tilannetta.

Puolustusvoimat ja ruotsalaiset kodinturvajoukot auttaisivat mielellään hiekkasäkkien ja avustusjoukkojen kuljettamisessa, mutta Norlannissa ei ole kuitenkaan juurikaan miehistöä eikä ajoneuvoja. Norlannin varuskunta lopetettiin heinäkuussa Ruotsin armeijan supistusten takia.

Monet Norlannin kunnat varoittivat etukäteen riskeistä, jotka kohdistuvat siviiliväestöön, jos varuskunta suljetaan. Hallitus ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi ylläpitää tarpeettomaksi jäänyttä varuskuntaa ainoastaan onnettomuuksien varalle. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.