Mainos

Pohjois-Koreasta huolestunut Yhdysvallat painottaa diplomatiaa

Amerikkalaisviranomaisten mukaan Pohjois-Korea on varustanut polttoaineella pitkänmatkan ohjuksensa, mikä viittaa siihen, että maa aikoo tehdä ohjuskokeensa pian. Ohjuksen kantaman on arvioitu riittävän Yhdysvaltoihin saakka.

Pohjois-Korea on noussut uudestaan huolenaiheeksi Yhdysvalloissa. George W. Bushin hallinto kertoi viikonloppuna, että Pohjois-Korea on varustanut pitkänmatkan ohjuksen polttoaineella, mikä viittaa tulevaan ohjuskokeeseen.

Amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan Taepodong-2-tyypin ohjuksesta on täytön jälkeen enää vaikea poistaa polttoainetta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Pohjois-Korea on kokeensa suhteen tosissaan. Koe saattaa toteutua noin kuukauden sisällä.

Amerikkalaiset katsovat, että Pohjois-Korean yksinvaltias Kim Jong Il käyttää pelotetta saadakseen huomiota. Pohjois-Korean uutistoimisto raportoi lauantaina, että maan ilmatilassa on havaittu amerikkalaisia vakoilukoneita. Ne aiheuttavat pohjoiskorealaisten mukaan vaaran sotilaallisesta yhteenotosta.

Pohjois-Korean ydinvoimaloista käytävät kuuden osapuolen neuvottelut ovat olleet jumissa, sillä Bushin hallinto on suunnannut energiaansa Iranin ydinvoimaloista käytäviin neuvotteluihin. Niihin osallistuu Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain lisäksi Etelä-Korea, Japani, Kiina ja Venäjä.

Japani vetoaa YK:n turvaneuvostoon

Amerikkalaisten huolta lisää se, että Taepodong-2 on pitkänmatkan ohjus, jonka kantama ulottuu Yhdysvaltoihin. Bushin hallinto onkin liittynyt Pohjois-Korean naapurimaiden ja Australian vaatimuksiin kokeen peruuttamisesta.

Japanin ulkoministeri Taro Aso sanoi vetoavansa heti YK:n turvallisuusneuvostoon, jos Pohjois-Korea ohjuskokeen tekee.

Australian ulkoministeri Alexander Downer sanoi puolestaan, että ohjuskokeella olisi "vakavat seuraukset".

Ennen Irakin sotaa Bush nimitteli Pohjois-Koreaa "pahuuden akselivaltioksi". Ääni kellossa on nyt muuttunut, sillä lisääntyneestä uhittelusta huolimatta Yhdysvallat painottaa nyt diplomatiaa.

Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow sanoi CNN-kanavan haastattelussa toivovansa, että eristäytynyt Pohjois-Korea saadaan neuvottelemalla mukaan kansainväliseen yhteisöön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.