Mainos

Pohjois-Koreassa itsevaltiaan sisko on nousussa

Suljetun Pohjois-Korean hallintohierarkiassa on nousussa uusi Kim. Tällä kertaa nainen, diktaattori Kim Jong-unin nuorempi sisar Kim Yo-Jong.

Eilen Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA ilmoitti virallisesti, että Kim Yo-Jong on keskuskomiteassa apulaisosastonjohtaja.

Arviolta 26-vuotias Kim Yo-Jong on nähty kuluneen vuoden aikana yhä useammin poliittisissa tapahtumissa, yleensä diktaattoriveljensä lähellä, mutta hieman taustalla. Kim Yo-Jong esiintyi julkisuudessa ensimmäisen kerran vuonna 2011 isänsä Kim Jong-Ilin hautajaisissa. 

- Kun Kim Jong-un sairastui, sisar käytti kulissien takana valtaa. Hän on kunnianhimoinen, sanoo tohtori Leonid Petrovaustralialaisesta ANU-yliopistosta. Hän on perehtynyt Pohjois-Koreaan ja osaa mm. koreaa.

- Kim Jong-unilla on ongelmia imagonsa kanssa. 31-vuotias diktaattori on jo vaihtanut hiustyyliään ja ryhtynyt käyttämään kävelykeppiä näyttääkseen vanhemmalta ja saadakseen lisää arvostusta. Hänen terveytensä on kuitenkin heikko diabeteksen ja korkean verenpaineen takia eikä hän tiedä, keneen voi luottaa, Petrov kertoo.

- Perheenjäsen ei petä Kim Jong-unia eikä yritä kaapata valtaa. Kim Jong-unin kuoleman jälkeen sisar voisi jatkaa hallitsijana.

Kim Yo-jongin epäillään olevan naimisissa, koska hänellä on sormus, mutta aviomiehestä ei ole mitään muuta tietoa.

Vaikka naisia ei ole yleensä nähty vallassa Koreassa, ajat ovat tutkijoiden mukaan muuttumassa Pohjois-Koreassakin. Etelä-Koreassa on maan ensimmäinen naispresidentti Park Geun-hye.

Myös Pohjois-Korean edesmennyt diktaattori Kim Jong-Il tukeutui hallituskautensa aikana sisareensa, Kim Kyong-Huiin, nyt 68.  Maan ulkopuolisten tarkkailijoiden mukaan Kim Yo-Jongin roolista voi kehittyä samanlainen kuin oli hänen vaikutusvaltaisella tädillään.

Kim Jong-un on raivannut monia sukulaisiaan pois lähipiiristään. Myös tämä aikaisemmin vaikutusvaltainen täti, Kim Kyong-Hui, on kadonnut julkisuudesta sen jälkeen kun Kim Jong-un tapatutti hänen miehensä Jang Song-Thaekin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.