Pohjois-Koreassa äänestetään tänään vaaleissa, joiden tuloksella ei ole merkitystä – äänestyslippu on jokaiselle valmiiksi täytetty

Pohjois-Koreassa äänestetään rituaalimaisissa vaaleissa 0:54

Pohjois-Koreassa äänestetään tänään rituaalinomaisissa parlamenttivaaleissa, joissa vaihtoehtoja on vähän ja äänestäminen on pakollista.

Vaaleissa on lähes 700 vaalipiiriä, joista kustakin valitaan yksi edustaja Pohjois-Korean parlamenttiin. Valinnanvaraa vaaleissa ei juuri ole, sillä kussakin vaalipiirissa on vain yksi valtion hyväksymä ehdokas.

Vaalien äänestyslipukkeeseen on kirjoitettu valmiiksi ehdokkaan nimi, ja äänestäjän on vain vietävä lipuke kaikkien nähtävillä olevaan vaaliuurnaan.

Vastaäänen antamisesta ongelmia

Ehdokasta vastaan voi myös äänestää yliviivaamalla ehdokkaan nimen, mutta BBC:n haastatteleman Pohjois-Korea-asiantuntija Fjodor Tertitskin mukaan salainen poliisi lähtee niiden äänestäjien perään ja julistaa heidät todennäköisesti hulluiksi.

Vaalipaikoilla on myös äänestyskoppi, mutta äänestäjät eivät käytä sitä, sillä se saattaisi herättää epäilyksiä kansalaisen uskollisuudesta.

Äänestämisen jälkeen äänestäjien odotetaan osallistuvan juhlallisuuksiin ja osoittavan ilonsa äänestysmahdollisuudesta.

Äänestysprosentti parlamenttivaaleissa on lähes sata, sillä äänestäminen on Pohjois-Koreassa pakollista yli 17-vuotiaille.

BBC:n mukaan äänestyksiä käytetään myös loikkareiden löytämiseksi. Äänestämättä jättäminen voi kertoa, että kansalainen on poistunut luvatta maasta.

"Parlamentilla ei ole lainkaan valtaa"

Pohjois-Koreassa järjestetään parlamenttivaalit joka viides vuosi, mutta käytännön merkitystä vaalituloksella ei ole.

Pohjois-Korean parlamentti kokoontuu yleensä kerran tai kaksi vuodessa päivän mittaiseen istuntoon. Se toimii kumileimasimena, joka hyväksyy diktatuurin puoluejohdon laatiman budjetin ja muut ennalta tehdyt päätökset.

– Kansainvälisessä mediassa usein sanotaan, että parlamentilla on vähän valtaa, mutta asia ei ole niin. Sillä ei ole lainkaan valtaa, Tertitski sanoo.

"En osannut aavistaa, että minusta tulisi parlamenttiedustaja"

Uutistoimisto AP tapasi yhden ehdokkaan äänestyspäivänä maan pääkaupungissa Pyongyangissa.

– Olen vain tavallinen työntekijä, joten en osannut lainkaan aavistaa, että minusta tulisi parlamentin jäsen, Jo Kil Nyo kertoo.

– Edustajana päätyöni on huolehtia äänestäjieni ongelmista, kuten vesi- tai ruokaongelmista, hän sanoo.

Myös maan johtajalla Kim Jong-unilla on paikka parlamentissa. Edellisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2014 hän sai jokaisen annetun äänen omassa vaalipiirissään ja äänestysprosentti oli 99,97, kertoi Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Toisin kuin usein luullaan. Pohjois-Koreassa ei ole vain yhtä, vaan jopa kolme puoluetta. Reilusti suurin on Kim Jong-unin johtama työväenpuolue. BBC:n mukaan muutaman paikan saavat sosialidemokraattinen puolue sekä Cheondogyolainen Ch'ŏngu -puolue.

Puolueiden välillä ei ole suurtakaan eroa, ja kaikki kuuluvat samaan liittoumaan.

Lue myös:

    Uusimmat