Mainos

"Pohjois-Korean ydinaseohjelma suurempi uhka kuin Irak!"

Etelä-Korean nykyinen ja tuleva presidentti ovat pitäneet hätäkokouksen Pohjois-Korean kasvaneen ydinaseuhan takia.

Vaikutusvaltainen yhdysvaltalaissenattori puolestaan varoittaa, että Pohjois-Korea on tällä hetkellä suurempi vaara kuin Irak.

Kun Yhdysvaltojen huomio on keskittynyt Irakiin, Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-Il on päättänyt rikkoa sinetit noin 8 000:sta käytetystä polttoainesauvasta Jongbjonin ydinvoimalassa.

Pohjois-Korean virallisen selityksen mukaan maa tarvitsee lisää sähköä, ulkomaailma pelkää pahempaa. YK:n alaisen kansainvälisen atomienergiajärjestön mukaan sauvoissa on merkittävä määrä plutoniumia. Maailman ainoan supervallan poliitikot ovat heräämässä ongelmaan.

- Jos Pohjois-Korea poistaa sinetit se kykenee valmistamaan neljästä viiteen ydinasetta lisää muutamassa kuukaudessa, jos se käynnistää prosessin aineen käsittelemiseksi uudelleen, puheenjohtaja Joseph Biden senaatin ulkoasiainvaliokunnasta kertoo.

Biden on senaatin vaikutusvaltaisen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävät jättävä demokraattisenaattori, jonka mielestä Pohjois-Korean kuriin saamisella on kiire. -Tämä on Yhdysvaltain eduille suurempi välitön vaara kuin Saddam Hussein, Biden painottaa.

Pohjois-Koreaan parempia suhteita haluavat Etelä-Korean presidentit ovat pitäneet hätäkokouksen, ja Yhdysvaltain ulkoministeri on harrastanut tiivistä puhelindiplomatiaa alueen suurvaltojen kanssa.

Washingtonin kieltäytyminen keskustelemasta Pohjois-Korean kanssa herättää arvostelua myös Yhdysvalloissa.

Pohjois-Korean salainen ydinaseohjelma paljastui tänä syksynä. Eilen se ilmoitti poistaneensa kansainväliset tarkkailulaitteet ydinreaktoristaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.12.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.