Mainos

Pohjois-Korean ydinaseneuvottelut käyntiin pian?

Pohjois-Korean ydinaseneuvottelut käynnistyvät kenties jo elokuussa.

-

Monenkeskiset neuvottelut Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta saattavat päästä vauhtiin nopeasti. Neuvotteluosapuolet eivät vielä ole kertoneet tarkkaa päivämäärää, mutta optimistisimmissa arvioissa neuvotteluiden on arvioitu käynnistyvän vielä elokuun aikana.

Samalla kun osapuolet kertoivat neuvotteluista, varmistuivat aiemmat tiedot siitä, että Pohjois-Korea on tosiaan valmis neuvottelupöytään muidenkin maiden kuin yksinomaan Yhdysvaltain kanssa. Etelä-Korea, Japani, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina ovat saaneet Pohjois-Korealta ilmoituksen sen neuvotteluhalukkuudesta. Ilmoitus otettiin tyytyväisin mielin vastaan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi, että selkkauksessa on nyt tapahtunut "todellista edistystä", ja maan aseriisuntalähettiläs John Bolton kertoi odottavansa pian hyviä uutisia Pohjois-Koreasta.

Etelä-Korean ulkoministeriön edustaja Kim Sun Heung puolestaan iloitsi siitä, että kuukausien diplomaattinen työ tuottaa viimein tulosta. Myös Japani piti Pohjois-Korean elettä positiivisena signaalina.

"Pohjois-Korea saattaa saada turvallisuutakuut"

Neuvottelujen pitopaikkana on todennäköisimmin Peking. Ajankohta on vielä auki, mutta Yhdysvaltain diplomaattilähteistä kerrottiin, että neuvottelut voitaisiin ehkä aloittaa vielä elokuun aikana.

Venäjän apulaisulkoministeri Juri Fedotov, joka kertoi eilen ensimmäisenä Pohjois-Korean olevan valmis monenkeskisiin neuvotteluihin, kuitenkin sanoi, ettei päivää ole vielä sovittu.

- Ilmoituskin asiasta tuli vasta eilen, Fedotov kertoi uutistoimisto Interfaxille.

Eteläkorealaisten virkamieslähteiden mukaan Pohjois-Korealle saatetaan antaa turvallisuustakuita, jos se suostuu neuvottelemaan. Pohjois-Korea on vaatinut neuvottelukumppaneita takaamaan hallintonsa koskemattomuuden.

ICG: PKorealla valmius tuottaa ydinaseita suuressa mitassa

Pohjois-Korealla on kyky ja halu valmistaa jopa yli 200 ydinasetta vielä tämän vuosikymmenen aikana, International Crisis Group (ICG) varoitti tänään julkistamassaan Pohjois-Koreaa koskevassa raportissaan. ICG suosittaa Pohjois-Korean nopeaa suitsimista kriisin laukaisemiseksi.

- Pohjois-Korealla on todennäköisesti materiaalit, kyky ja kaikkien merkkien mukaan myös halu rakentaa kuusi ydinasetta muutamassa kuukaudessa ja yli 200 vuoteen 2010 mennessä, ICG:n johtaja Gareth Evans sanoi.
Evansin mukaan on olemassa todellinen vaara pohjoiskorealaisten aseiden myymisestä terroristeille. Lisäksi Pohjois-Korean ydinase saattaisi laukaista kilpavarustelukierteen.

ICG painottaa diplomaattisen ratkaisun tärkeyttä, sillä sotilaalliseen yhteenottoon ajautuminen Korean niemimaalla olisi sen mukaan "katastrofi". Evansin mukaan diplomaattisia ponnisteluja on kuitenkin tuettava uskottavalla sotilaallisella painostuksella.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.