Pohjois-Korean ydinaseneuvottelut jatkuvat viikonloppuna

Pekingissä käytäviin kuudenvälisiin neuvotteluihin osallistuvat Koreoiden ja Yhdysvaltain lisäksi Kiina, Japani ja Venäjä. Neuvotteluille ei ole asetettu takarajaa.

Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta käytäviä kuudenvälisiä neuvotteluja aiotaan jatkaa Pekingissä vielä viikonloppunakin, kertovat Kiinan viranomaiset.

Asiasta kerrottiin tänään pidetyn lyhyen yhteisistunnon jälkeen. Kiistan pääpukarit Yhdysvallat ja Pohjois-Korea tapasivat myös kahden kesken - jälleen kerran - mutta keskustelujen tuloksia ei kerrottu.

Pienenä toivonpilkahduksena edistysaskeleista amerikkalaisten pääneuvottelija Christopher Hill ilmaisi halunsa aloittaa yhteisen julkilausuman valmistelun. Aiemmilla neuvottelukierroksilla sellaista ei ole kyetty tekemään.

Toiveet ratkaisun löytymisestä eivät silti ole kovin korkealla. Neljäs neuvottelukierros käynnistyi positiivisissa tunnelmissa, mutta päivien kuluessa osapuolet ovat kaivautuneet tuttuihin kuoppiinsa. Perusongelma on ja pysyy: Pohjois-Korea haluaisi ensin turvatakuut ja talousavun ja sitten se lopettaisi ohjelmansa, kun taas Yhdysvallat vaatii päinvastaista järjestystä.

-Vaikka Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat keskustelleet tiiviisti, ymmärrykseni on, että kiistakysymyksissä ei olisi lähennytty niin paljon, että olisi syytä puhua edistyksestä, muotoili eräs japanilainen neuvottelija.

Myös Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin on tänään määrä keskustella Pohjois-Korean tilanteesta.

Pekingissä käytäviin kuudenvälisiin neuvotteluihin osallistuvat Koreoiden ja Yhdysvaltain lisäksi Kiina, Japani ja Venäjä. Neuvotteluille ei ole asetettu takarajaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat