Mainos

Pohjois-Korean valtaa hamuavat sotilasjohtajat iskun takana?

Pohjois-Korean tykistöiskussa Etelä-Koreaan saattaa olla kyse Pohjois-Korean sisäisestä valtapelistä.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja, komentaja Juha-Antero Puistola muistuttaa, että Pohjois-Korea on tällä hetkellä sisäpoliittisesti hyvin herkässä vaiheessa. Puistola sanoo, että iskulla saatetaankin haluta voimistaa maan sotilasjohdon asemaa uuden hallitsijan kustannuksella.

- Pitkäaikainen hallitsija Kim Jong-Il on siirtämässä vastuuta pojalleen Kim Jong-Unille, mutta emme tiedä sitä, miten Kim Jong Un pystyy vallan itselleen ottamaan. On puhuttu muun muassa siitä, että taustalla olisi kovan linjan sotilasjohtajia ja heille luonnollisesti tällaisen jännitteen ylläpitäminen toisi enemmän sisäpoliittista valtaa. Tämä on kuitenkin tällä hetkellä vain arvailua, koska emme tiedä sitä, miten Pohjois-Koreassa vallanvaihto etenee, korostaa Puistola.

Pahin kauhuskenaario Korean niemimaan selkkauksessa olisi uusi Korean sota. Puistola kuitenkin pitää mahdollisena, että tilanne etenee kuten Koreoiden aiempienkin yhteenottojen jälkeen.

- Jos käy niin kuin aikaisemmin, niin tilanne ikään kuin pysähtyy eikä se tästä pahene. Tällainen vastaava tilanne oli viimeksi vuosi sitten marraskuussa, jolloin Pohjois-Korean aluksia tulitettiin kiistelyllä merialueella.

Puistolan mukaan nyt on tärkeää seurata erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltain reaktioita.

- Ne tulevat vaikuttamaan siihen, kuinka nopeasti Koreoiden sotilaallinen jännite saataisiin muutettua lähinnä poliittiseksi jännitteeksi, jonka jälkeen voisi aueta ovi mahdollisesti uusile neuvotteluille.

Pohjois-Korea ampui Etelä-Korean länsirannikolla sijaitsevaa saarta tykeillä varhain aamulla Suomen aikaa. Iskussa kuoli Etelä-Korean mukaan ainakin yksi sotilas ja parikymmentä haavoittui.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.