Pohjois-Korean valta pysyy vanhoissa käsissä

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa alkanut työväenpuolueen puoluekokous on odotetusti valinnut uudelleen pääsihteerikseen maan johtajan Kim Jong-ilin.

Suljetun valtion puoluekokous on laajuudessaan koolla ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Edellisellä kerralla se merkitsi vallan siirtoa Pohjois-Korean perustajalta Kim Il Sungilta hänen pojalleen Kim Jong-ilille.

Ulkomaisten arvioiden mukaan tänään alkaneessa puoluekokouksessa on tarkoitus pohjustaa seuraajaa sairaalloiselle johtajalle. Viitteitä vallan siirtämiseen tuli aamulla, kun maan uutistoimisto KCNA kertoi Kim Jong-ilin antaneen nuorimmalle pojalleen ensimmäisen julkisen nimityksen.

28-vuotias Kim Jong-un sai kenraalin arvonimen juuri ennen puoluekokouksen alkamista. Tosin myös Kim Jong-ilin sisar Kyong-hui ylennettiin kenraaliksi sekä muutamia muita lähipiirin henkilöitä.

Tuntematon poika

Pohjois-Korean johtajan seuraajaa on spekuloitu jo vuodesta 2008, jolloin Kim Jong-ilin uskottiin saaneen aivoverenvuodon. Horjuvan terveyden vuoksi rakkaan johtajan uskotaan siirtävän valtaa nuorimmalle pojalleen.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan 28-vuotias Kim Jong-un on kuitenkin liian nuori ja kokematon tehtävään, sillä tähän mennessä hän on ollut ainoastaan maan puolustuskomission jäsen. Nuorukaisesta on vain niukasti tietoa, ja kuviakin on tarjolla niukasti. Kim Jong-unin tiedetään kuitenkin olevan isänsä suosikki ja opiskelleen neljä vuotta Sveitsissä. Lisäksi hän on käynyt 5 vuotta sotilaskorkeakoulua Pjongangissa.

Yleisten arvioiden mukaan uuden sukupolven siirtyminen johtoon ei muuttaisi erakkovaltion toimintaa suuntaan tai toiseen, vaikka Pohjois-Korean taloustilanne on romahduksen partaalla ja hallituksen uskotaan kehittelevän ydinaseita. Talousmarkkinoille uhkakuva on kuitenkin maan romahtaminen muun muassa mahdollisten luonnonkatastrofien tai jopa sotatoimien vuoksi.

Äkillisesti laukeavat tapahtumat iskisivät vakavasti naapurimaiden Etelä-Korean, Kiinan ja Japanin talouteen, jotka yhdessä muodostavat viidenneksen maailman teollisuuden tuotannosta. Asiantuntijat pelkäävät, että kokemattoman johtajan astuminen valtaan saattaisi aiheuttaa Pohjois-Koreassa sisäisen valtataistelun.

- Vallanperimys voi johtaa sisäisiin poliittisiin kiistoihin ja aiheuttaa valtavia taloudellisia kustannuksia. Lopulta tilanne muuttaisi Korean niemimaan ruutitynnyriksi, arvioi Japanin hallituksen erityisneuvontaja Shotaro Yachi.

(MTV3 - Reuters)

Katso Petri Sarasteen raportti: (Huomenta Suomi 28.9.2010)

Lue myös:

    Uusimmat