Mainos

Pohjois-Korean salamyhkäinen käyttöjärjestelmä - Red Star OS

Muusta maailmasta tehokkaasti eristäytyneellä Pohjois-Korealla on myös muista poikkeavat tietokonejärjestelmät. Maalla on oma sisäinen "Internet". Kyseessä on maan oma informaatioverkko, joka ei liity muun maailman www-sivustoihin mitenkään.

Maalla on nyt myös oma tietokoneiden käyttöjärjestelmä, joka on kehitetty maan johtajan, Kim Jong llin valvonnan alaisuudessa.

Venäläinen RT kertoo uutissivuillaan venäläisestä opiskelijasta Mikhailista. Mikhail opiskelee Kim Il-sung -yliopistossa ja kirjoittaa blogia Venäjän Pjongjangin lähetystöstä käsin. Hänen kerrotaan hankkineen itselleen käyttöjärjestelmän viidellä dollarilla ja kokeilleen sitä.

Mitä Red Star pitää sisällään?

Red Star käyttöjärjestelmä pohjautuu Linuxiin. Sen kehittivät viime vuonna pohjois-korealaiset tietotekniikka-asiantuntijat.

Asennusohjeissa siteerataan mm. itse Kim Jong Iliä, jonka mukaan Korean traditioiden kanssa yhteensopiva, Linuxiin pohjautuva käyttöjärjestelmä on tärkeä.

Järjestelmän asennus vei Mikhaililta 10 -15 minuuttia. Kielivalintoja ei ole mahdollista tehdä, sillä vain korean kieli on saatavilla. Red Starin asentamiseksi tarvitaan vähintään Pentium III 800 Mhz 256 MB RAM sekä 3 Gb kovalevytilaa.

Työpöytä on melko tavanomainen. Järjestelmävalikko avataan nappulalla, jonka ikonina toimii punainen tähti. Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy kello-osiosta: Pohjois-Korean vuosi on Juche -ideologian mukaisesti 99.

Selaimena toimii "Minun Maani" -niminen ohjelma, joka on oikeasti naamioitu Firefox. Järjestelmän mukana tulee myös yksinkertainen tekstinkäsittelyohjelma, kuvien katseluohjelma, pdf-lukija, soitin, laskin jne.

Mukana on myös neljä peliä: Minesweeper, Klondike solitaire, Jawbreaker sekä päättelypeli, jossa pelaaja kehittää oikeanlaista kemiallista kaavaa. Propagandaa ei käyttöjärjestelmässä juuri nähdä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.