Pohjois-Korean puoluekokous sai naapurit varpailleen

Pohjois-Korean naapurimaat ja Japani ovat seuranneet tarkasti nepotistivaltion historiallista puoluekokousta. Kokouksen seuraaminen kävikin kovasta työstä, sillä siitä tihkui ulkomaailmaan Pohjois-Korean valtiojohdon ylistyksen lisäksi tuskin lainkaan merkityksellistä tietoa.

- Aion seurata Pohjois-Korean tilannetta hyvin tarkasti, vakuuttaa Japanin pääministeri Naoto Kan.

Pohjois-Koreassa on mitä ilmeisimmin käynnissä vallanvaihto, jossa maan johtoon nousee vähitellen Kim Jong Ilin poika Kim Jong Un. Naapurivaltioiden pahimmissa painajaisissa vallanvaihdon epäonnistuminen johtaa koko maan romahtamiseen ja miljoonien ihmisten pakolaistulvaan Etelä-Koreaan, Kiinaan ja Japaniin.

Analyytikkojen mukaan Kim Jong Unin ylentäminen eilen neljän tähden kenraaliksi kertoo selkeästi siitä, että maa pysyy koossa vain armeijan avulla.

- On hyvin paljastavaa, että tärkein puoluekokouksesta tihkuva tieto ei koske nimitystä puolueessa, vaan nimitystä armeijassa, muistuttaa Pohjois-Koreaan erikoistunut tutkija Marcus Noland amerikkalaisesta Peterson-instituutista.

Vallansiirrolla kiire

Kokouksesta saatujen tietojen mukaan se käynnistyi "suosionosoitusten myrskyllä" pääsihteeri Kim Jong Ilille. Tämän jälkeen hänet valittiin uudestaan kommunistipuolueen pääsihteeriksi.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Kim osallistui kokoukseen vain aamupäivällä heikon terveytensä vuoksi.

- Kuten odotimmekin, vallanvaihdosta on tulossa julkinen. Tähän saakka he ovat noudattaneet samaa kaavaa kuin 70-luvulla, jolloin Kim Jong Ilistä tuli uusi Rakas johtaja. Erotuksena edelliseen kertaan on kuitenkin se, että kiire tuntuu olevan tällä kertaa kova, analysoi tutkija Andrei Lankov.

Eteläkorealaisten tiedotusvälineiden mukaan nuorta Kimiä ei kuitenkaan nosteta vielä näkyvään rooliin, koska hänen koulutuksensa on kesken.

Melkein 70-vuotias Kim Jong Il on ollut jo pitkään sairaalloinen. Hänet nimitettiin isänsä Kim Il Sungin seuraajaksi edellisessä puoluekokouksessa 30 vuotta sitten.

(MTV3 - Reuters - AFP - STT)

Katso Suomi-Korea -seuran puheenjohtajan haastattelu: (Huomenta Suomi 28.9.2010)

Lue myös:

    Uusimmat