Mainos

Pohjois-Korean junaonnettomuudessa suuret tuhot

Uusimpien tietojen mukaan tuhoisa räjähdys tapahtui, kun kaksi dynamiitilla lastattua junanvaunua ajoivat sivuraiteella raiteelle jääneen sähköjohdon yli. Uhrien määrästä ei ole varmuutta.

Pohjois-Koreassa sattuneen tuhoisan onnettomuuden syynä oli kahteen junanvaunuun lastatun dynamiitin räjähdys, kertoo uutistoimisto AFP. Uutistoimiston mukaan tieto oli saatu YK:n virkailijoilta, jotka puolestaan olivat saaneet tiedon Pohjois-Korean ulkoministeriöltä.

Rjongchonin asemalla lähellä Kiinan rajaa oli ajettu eilen kaksi dynamiitilla lastattua vaunua sivuraiteelle, jonka yli oli jätetty raiteille sähköjohtoja. Kun vaunut ajoivat johtojen yli, sattui valtaisa räjähdys.

- Mitään törmäystä ei sattunut, kertoi YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Masood Hyder. Hän oli tavannut Pohjois-Korean ulkoministeriön viranomaisia Pjongjangissa. Punaisen Ristin edustaja John Sparrow kertoi puolestaan Pekingissä, että dynamiittia oltiin viemässä tunnelirakennustyömaalle. Sparrow sanoi myös uskovansa, että räjähdyksessä tuhoutuneiden rakennusten alla on vielä paljon uhreja.

Uhrien määrästä liikkui edelleen ristiriitaista tietoa. Britannian ulkoministeriön pohjoiskorealaisista lähteistä saamien tietojen mukaan kuolonuhreja olisi useita satoja ja loukkaantuneita useita tuhansia.

Paikalliset olivat sen sijaan arvioineet avustusjärjestöille, että räjähdyksessä olisi kuollut 150 ihmistä.

Ensimmäiset arviot uhrimäärästä liikkuivat alun perin noin 3 000 loukkaantuneessa tai kuolleessa. Aiemmin saatujen tietojen mukaan polttoainelastissa olleet junat törmäsivät eilen lähellä Kiinan rajaa ja räjähtivät.

Pohjois-Korea on tiettävästi pyytänyt apua YK:n elintarvikejärjestöltä WFP:lta, Punaiselta Ristiltä ja Kiinalta. Punaisen Ristin työntekijät pääsivät aamulla turmapaikalle, missä riehuu edelleen tulipaloja. Punaisen Ristin edustaja on arvioinut, että yli 8 000 asuntoa on tuhoutunut.

Räjähdystä kuvailtiin niin voimakkaaksi, että se tuhosi rautatieaseman ja asuinalueita. Rjongchon sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Kiinan rajasta. Alueelle on julistettu tiettävästi hätätila.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 23.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.