Mainos

Pohjois-Korean ja Venäjän johtajien neuvottelut alkoivat

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-IIin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin keskusteluiden keskeisiä teemoja ovat ilmeisesti Venäjään talousapu ja asekaupat.

Kim tapaa tänään Putinin

Eilen Moskovaan saapunut Pohjois-Korean presidentti Kim Jong Il aloitti Moskovan-vierailunsa virallisen ohjelman aamulla Punaisella torilla laskemalla seppeleet tuntemattoman sotilaan haudalle sekä Leninin mausoleumille. Kim on ensimmäinen poliitikko, joka laskee seppeleen mausoleumille Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Punaiselta torilta Kim suuntasi Kremliin tapaamaan presidentti Vladimir Putinia.

Kim Jong-Ilin ja Vladimir Putinin on tarkoitus keskustelujen jälkeen allekirjoittaa ainakin strategista vakautta koskeva tiedonanto, jossa Venäjä ja Pohjois-Korea arvostelevat Yhdysvaltain suunnitelmia uudesta ohjuspuolustusjärjestelmästä. Keskustelujen tärkeimpiä aiheita ovat kuitenkin Venäjän talousapu vaikeuksissa olevalle naapurille sekä yhteistoiminta maiden välillä. Vierailun asialistaa tai täsmällistä aikataulua ei ole kuitenkaan julkistettu.

Itar-Tassin mukaan keskusteluja käydään mm. ydinvoimalan rakentamisesta Pohjois-Korean energiatilanteen parantamiseksi. Ilmeisesti voimala rakennetaan Venäjän puolelle lähelle Pohjois-Korean rajaa. Uutistoimisto RIA Novostin mukaan Pohjois-Korea on valmis lähettämään työntekijöitä Venäjälle ja maksamaan näin suureksi paisunutta velkaansa.

Koreoiden suhteet esille

Venäjä pyrkii lähentämään Pohjois- ja Etelä-Korean vuoropuhelua ja edistämään maiden yhdistymistä. Se avaisi Venäjälle monia uusia taloudellisia näkymiä. Nyt keskustellaan jo rautatieyhteyden avaamisesta Etelä-Koreasta Pohjois-Korean ja Venäjän kautta Eurooppaan.

Kim Jong Il haluaa ilmeisesti Venäjältä myös aseita. Hänen kerrotaan havittelevan uusimpia venäläisiä ohjuksia.

Huomenna Kim käy Moskovan lähistöllä kahdessa avaruustutkimuskeskuksessa. Sen jälkeen hän matkustaa Pietariin, josta palaa Moskovaan tiistaina. Moskovassa isännät järjestävät laajan kulttuuriohjelman ja keskiviikkona vieraan erikoisjuna lähtee paluumatkalle. Paluumatkalla on tarkoitus pysähtyä vain Siperian pääkaupungissa Novosibirskissa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.