Mainos

Pohjois-Korean arvioidaan taipuvan neuvotteluihin

Pohjois-Korean uskotaan olevan taipumassa neuvotteluihin ydinaseohjelmastaan naapurimaidensa ja Yhdysvaltojen kanssa.

Pohjois- ja Etelä-Korean kartta

Pohjois-Korea näyttäisi olevan valmis keskustelemaan ydinaseohjelmastaan. Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin virkamieslähteen mukaan Pohjois-Korea on halukas neuvotteluihin yhdessä Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Eteläkorealaisen virkamiehen kerrotaan sanoneen, että neuvotteluihin osallistuisivat myöhemmin myös Japani ja Etelä-Korea. Näin neuvotteluista tulisivat monenkeskiset, kuten Yhdysvallat on vaatinut.

Suunnitelmasta keskusteltiin, kun Kiinan varaulkoministeri Dai Bingguo tapasi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin sekä muuta maan korkeinta johtoa alkuviikosta Pjongjangissa. Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoi tänään Pohjois-Korean ydinkriisin olevan nyt kriittisessä vaiheessa ja kehotti Yhdysvaltoja ja Pohjois-Koreaa käyttämään vuonna 1994 sovittua viitekehystä kriisin ratkaisuna.

Jäissä olevan sopimuksen mukaan Pohjois-Korean on määrä luopua ydinohjelmastaan ja raskasvesireaktorin rakentamisesta vastineena Yhdysvaltojen toimittamalle 500 000 tonnin polttoöljyerälle ja kahdelle kevytvesireaktorille.

Amerikkalaisten mukaan Dai Bingguo matkustaa vielä tällä viikolla Washingtoniin keskustelemaan Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin kanssa kolmen maan neuvottelijoiden tapaamisesta. Edellisen kerran Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa käsiteltiin samalla kokoonpanolla Pekingissä huhtikuussa.

Koreoiden rajalla ammuttiin

Diplomaattisen yhteydenpidon vilkastumisesta huolimatta tilanne Etelä- ja Pohjois-Korean välisellä rajalla on yhä jännittynyt. Tästä saatiin muistutus varhain tänä aamuna, kun maiden välisellä aja-alueella sattui poikkeuksellinen ampumavälikohtaus.

Etelä-Korean armeijan mukaan maiden demilitarisoidulla raja-alueella alkoi laukaustenvaihto sen jälkeen, kun pohjoiskorealaiset olivat tulittaneet neljästi konekiväärillä Etelä-Korean puolelle. Etelä-Korean armeijan sotilaat vastasivat varoituksen jälkeen tulitukseen. Tiedotteessaan Etelä-Korea ilmoitti, ettei konekiväärituli ollut vaatinut ainakaan eteläkorealaisia uhreja.

Ampumavälikohtaukset Koreoiden välisellä tarkkaan vartioidulla raja-alueella ovat harvinaisia. Edellisen kerran armeijat tulittivat toisiaan demilitarisoidulla vyöhykkeellä marraskuussa 2001.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.