Mainos

Pohjois-Korealla voi olla taka-ajatuksia olympialaisiin liittyen: "Taitavaa poliittista peliä"

10:03

Olympialaisiin osallistumalla Pohjois-Korea voi hieroa rauhaa Etelä-Koreaan kanssa mutta toisaalta myös provosoida Yhdysvaltoja ja levittää propagandaa.

Pohjois-Korean ja Etelä-Korean neuvottelut ja Pohjois-Korean olympia-aikeet ovat ehtineet herättää toiveita rauhasta.

Vaikka Pohjois-Koreakin haluaisi pyrkiä rauhanomaisempiin väleihin naapureidensa kanssa, se ei välttämättä ole maan ainoa tavoite olympialaisiin osallistuessa, sanoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

– Tavoitteena voi olla pelata aikaa ja lyödä kiilaa Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean itäaasialaisten naapurien väliin, Teivainen huomauttaa.

– Kim on sanonut, että ohjukset yltävät jo Yhdysvaltoihin ja että ne on suunnattu sinne eikä naapureihin. Se on taitavaa poliiittista peliä.

Yksi tapa, jolla kiilan lyöminen Yhdysvaltain ja Etelä-Korean väliin voisi onnistua, on Pohjois-Korean virkamiesten päästäminen Etelä-Koreaan olympialaisten yhteydessä.

Yhdysvallat on jo muistuttanut siitä, ettei pakotteista tulisi joustaa olympialaistenkaan vuoksi.

– Se voi luoda jännitettä Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen välille.

Etelä-Korea kiitti tänään Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia maiden välisten jännitteiden liennyttämisestä.

"Avaavat mahdollisuudet rauhan ulottuvuudelle"

Toinen asia, mistä Pohjois-Korean osallistuessa olympialaisiin aina keskustellaan, on urheilijoiden kohtalo. Mitä totalitaristisessa diktatuurissa käy urheilijalle, joka ei menesty ja anna valtiosta propagandan mukaista kuvaa?

– Pohjois-Koreasta spekuloidaan paljon, mitä urheilijoille on aiemmin käynyt, kun he eivät ole menestyneet. Uskoisin, että hallituksessa lasketaan, että se ei ole tärkein asia ja voittoa pidetään toissijaisena, Teivainen toppuuttelee.

Teivainen uskoo, että mahdollisista taka-ajatuksista ja olympialaisten propaganda-arvosta huolimatta kisat avaavat mahdollisuuden myös rauhalle.

– Olympialaisissa on ollut vaikka mitä poliittisen propagandan käyttöä, mutta ne ovat siitä huolimatta avanneet mahdollisuuden rauhan ulottuvuudelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.