Mainos

Pohjois-Korealla toinenkin plutoniumia tuottava laitos?

Pohjois-Korean epäillään rakentaneen toisen salaisen laitoksen, jossa tuotetaan ydinaseisiin soveltuvaa plutoniumia. Valkoinen talo ei kuitenkaan ole vahvistanut lehdistötietoja.

Tiedot uudesta laitoksesta voivat tarkkailijoiden mukaan johtaa Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen ydinkiistan kärjistymiseen entisestään.

Pohjois-Korea julisti jo jokin aika sitten, että se on saanut päätökseen 8 000 käytetyn ydinpolttoainesauvan jälleenkäsittelyn. Jälleenkäsittelyn tuloksena Pohjois-Korea pystyy asiantuntijoiden mukaan rakentamaan puolisen tusinaa ydinpommia. Yhtä ydinpommia varten tarvitaan noin 8 kiloa plutoniumia tai 25 kiloa rikastettua uraania.

Tiedot uudesta salaisesta laitoksesta perustuvat mittauksiin, joita on tehty Pohjois-Korean rajalla. Mittauksissa on havaittu kohonneita krypton 85 -pitoisuuksia. Tätä kaasua syntyy plutoniumia tuotettaessa.

Tietokoneanalyyseissa taas on todettu, että krypton 85 ei ilmeisestikään ole peräisin Pohjois-Korean tärkeimmästä ydinlaitoksesta, joka sijaitsee Yongbyonissa.

Valkoinen talo ei halunnut vahvistaa tietoa. -Emme keskustele turvallisuuskysymyksistä. Enkä aio siksi puuttua uutiseen tietoihin, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Scott McClellan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.