Mainos

Pohjois-Koreaan sotilaallinen valmiustila

Pohjois-Korea on julistanut maahan sotilaallisen valmiustilan, kertoivat Pjongjangissa työskentelevät diplomaatit tänään.

Heti ei ollut aivan selvää, onko Pohjois-Korea määrännyt voimaan sotatilalain vai liittyykö liikekannallepanomääräys elintarvikevarastojen kriittiseen hupenemiseen.

Joidenkin arvioiden mukaan Pohjois-Korea saattaa valmistautua keskeyttämään rauhanneuvottelunsa Etelä-Korean kanssa. Pohjois-Korean hallitus on toimittanut diplomaateille kirjeen, jossa ilmoitettiin "sota-ajan liikekannallepanosta". Liikekannallepano astui voimaan torstain vastaisena yönä. Ilmoituksen mukaan määräys liittyy vuosittaisiin kevätsotaharjoituksiin.

-Koko kansakunta julistetaan sota-ajan liikekannallepanon tilaan, ilmoituksessa sanottiin.
Määräyksen mukaan vain Pohjois-Korean kansalaiset voivat saapua maahan. Pohjois-Koreassa olevat ulkomaalaiset eivät saa matkustaa Pjongjangin ulkopuolelle ilman erityislupaa. Sotilasviranomaiset myöntävät luvat tapauskohtaisesti "elintarvikeapuun liittyviä matkoja" varten.

Ruokapula pahenee

Valmiustila saattaakin liittyä Pohjois-Korean yhä pahenevaan elintarviketilanteeseen. Viralliset viestimet varoittivat viime viikolla, että Pohjois-Koreasta loppuu vilja maaliskuun puolivälissä, vaikka päiväannoksia on jo pienennetty 300 grammasta vain 100 grammaan henkeä kohti.

Buddhalaisen avustusjärjestön laskelmien mukaan kolme miljoonaa pohjoiskorealaista on kuollut nälkään tai aliravitsemuksen aiheuttamiin tauteihin kahden viime vuoden aikana. Korean buddhalainen yhteisvastuuliike KBSM arvioi, että toiset kolme miljoonaa saattaa menehtyä tänä vuonna, jos kiireisiin toimiin ei ryhdytä.

Järjestö varoitti laittomuuden olevan kasvussa Pohjois-Korean maaseudulla. Kotinsa ja omaisuutensa myyneistä epätoivoisista ihmisistä on tullut vaeltelevia varkaita, KBSM sanoi. Hongkongin valtalehti South China Morning Post arvioi viime kuussa, että nälkään kuolleita olisi Pohjois-Koreassa kaksi miljoonaa eli kymmenisen prosenttia väestöstä. Lehti perusti tietonsa nimettömänä esiintyneen pohjoiskorealaisen virkamiehen haastatteluun.

Jännitystä ennen neuvotteluja

Koreoiden välisten rauhanneuvottelujen on määrä jatkua maanantaina. Yhdysvallat, Kiina ja molemmat Koreat aloittavat lauantaina valmistelevat neuvottelut virkamiestasolla Genevessä. Historiallisten neuvottelujen tarkoitus on saada aikaan rauhansopimus Koreoiden välille vuosina 1950-53 käydyn sodan viralliseksi päättämiseksi.

Pohjois-Korean valmiustilailmoituksessa arvosteltiin Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa mm. sotaharjoitusten järjestämisestä viime kuukausina. Ilmoituksen mukaan on aihetta epäillä, että Yhdysvallat käyttää neuvotteluja peitteenä hyökkäykselle Pohjois-Koreaa vastaan. Eteläkorealaiset asiantuntijat arvioivat, että Pohjois-Korean viimeaikainen käytös saattaa merkitä sen aikovan kävellä ulos neuvotteluista.

Valmiustilailmoitus annettiin yhtä aikaa Pohjois-Korean vuosittaisten kevätsotaharjoitusten kanssa. Muuan Pjongjangissa toimiva diplomaatti sanoi, että sotaharjoitukset näyttävät sujuvan aivan normaalisti. Myös Etelä-Korea ja Yhdysvallat ilmoittivat, ettei niillä ole tietoa epätavallisista joukkojen liikkeistä Pohjois-Koreassa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.