Mainos

Pohjois-Korea: Yongbyonin reaktori suljettu

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat varmistavat parhaillaan, että Pohjois-Korea on todella sulkenut kiistellyn ydinlaitoksen pääreaktorin.

Pohjois-Korea näyttää pitäneen ydinaseriisuntaneuvotteluissa antamansa lupaukset, kun maa vahvisti tänään sulkeneensa Yongbyonin ydinlaitoksen reaktorin. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat ovat paikalla varmistamassa, että laitoksen pääreaktori on todella suljettu.

Yhdysvaltain, Etelä-Korean ja Venäjän ulkoministeriöt ilmaisivat tyytyväisyytensä uutiseen. Helmikuussa solmittu aseistariisuntasopimus vaati Pohjois-Koreaa sulkemaan reaktorin vastineeksi polttoaineavusta. Ensimmäinen polttoainekuljetus - runsas kymmenesosa luvatusta 50 000 tonnin apupaketista - saapui Pohjois-Koreaan eilen.

- Me olemme täyttäneet lupauksemme etuajassa, ja se osoittaa, että olemme sitoutuneet noudattamaan sopimusta, kertoo Pohjois-Korean ulkoministeriön tiedottaja.

Aiemmin maa oli kieltäytynyt sulkemasta reaktoria, ennen kuin kaikki luvattu apu on toimitettu perille. Prosessia hidasti myös kiista Yhdysvaltain aiemmin jäädyttämistä varoista, joiden palauttaminen pohjoiskorealaisille tileille kesti paljon luvattua kauemmin.

Edessä on vielä monta askelta, ennen kuin helmikuun sopimuksen linjaama aseistariisuntaprosessi on kuljettu loppuun.

- Seuraavien askelten on sujuttava tätä ensiaskelta nopeammin, Yhdysvaltain pääneuvottelija Christopher Hill sanoi.

- Muuten jäämme taas jälkeen aikataulusta.

Hillin on määrä tavata Pohjois-Korean pääneuvottelija Kim Kye Gwan Pekingissä tiistaina. Kuudenväliset neuvottelut käynnistyvät keskiviikkona.

Helmikuun sopimuksen mukaan Pohjois-Korea saa miljoona tonnia polttoainetta tai vastaavan summan arvosta muuta apua, jos se sulkee pysyvästi kaikki ydinlaitoksensa ja luovuttaa tarkastajille tiedot ydinohjelmastaan. Maiden välillä on vielä kiistaa siitä, mitkä aseet ja laitokset kuuluvat sopimuksen piiriin. (MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.