Pohjois-Korea: Yhdysvaltojen ydinaseet pois Etelä-Koreasta

Pekingissä on jatkettu tänään Pohjois-Korean ydinkiistan ruotimista kuuden maan välisissä neuvotteluissa. Pohjois-Korean ydinvoimala on suljettu ja sinne asennetaan valvontalaitteet, joilla IAEA pystyy tarkkailemaan, ettei laitosta oteta uudestaan käyttöön.

Pohjois-Korea vaatii Yhdysvaltoja vetämään ydinaseensa pois Etelä-Koreasta. Pohjoiskorealaisen Rodong Sinmun -lehden mukaan Pohjois-Korean ydinkiistalle ei muuten voi löytyä ratkaisua.

Yhdysvallat on kiistänyt, että sillä olisi ydinaseita Etelä-Koreassa.

- Korean niemimaan ydinkysymys voidaan ratkaista vain, jos Yhdysvallat luopuu vihamielisestä politiikastaan Pohjois-Koreaa kohtaan ja vetää pois ydinsotavälineensä Etelä-Koreasta, valtiollinen Rodong Sinmun kertoo.

Ydinkiistaa sovittelevat kuusi maata jatkoivat tänään neuvottelujaan Pekingissä. Japanin ja Etelä-Korean neuvottelijoiden mukaan Pohjois-Korea vaikutti valmiilta poistamaan ydinlaitoksensa käytöstä vielä tämän vuoden kuluessa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei vahvistaa, että Pohjois-Korea on sulkenut kaikki Yongbyonin ydinvoimalan osat helmikuussa solmitun sopimuksen mukaisesti.

IAEA:n tarkastajat ovat sinetöineet ydinvoimalan. Lähiviikkoina voimalaan asennetaan vielä valvontalaitteet, joilla järjestö pystyy tarkkailemaan, ettei laitosta oteta uudelleen käyttöön.

Vuodesta 2002 jatkuneen ydinkiistan osapuolet sopivat helmikuussa, että Pohjois-Korea luopuu ydinohjelmastaan ja saa vastineeksi talous- ja energia-apua. Pohjois-Korea huolestutti muuta maailmaa viime lokakuussa, kun se teki ydinkokeen.

Pekingin neuvotteluihin osallistuvat Koreoiden lisäksi Yhdysvallat, Japani, Kiina ja Venäjä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat