Mainos

Pohjois-Korea varoittaa Japania pakotteden asettamisesta

Sekä Japani että Yhdysvallat ovat antaneet YK:lle päätöslauselmaehdotukset Pohjois-Korealle asetettavista pakotteista.

Pohjois-Korea uhkaa Japania vastatoimilla, jos tämä toteuttaa aikeensa ottaa käyttöön uudet Pohjois-Korean vastaiset pakotteet.

Asiasta kertoi korkea-arvoinen pohjoiskorealainen diplomaatti Japanin Kyodo-uutistoimistolle.

Japani päätti uusista pakotteista alustavasti eilen, ja maan hallituksen on määrä hyväksyä ne lopullisesti huomenna. Pakotteiden syynä on Pohjois-Korean maanantainen ilmoitus ydinkokeesta.

Tiukoista vastatoimista Japania varoitti suurlähettiläs Song Il Ho, joka vastaa Japanin kanssa käytävistä suhteiden normalisointineuvotteluista.

Vastatoimien laatu selviää hänen mukaansa jatkossa, eivätkä ne jää pelkäksi puheeksi.

Japani ehdottanut päätöslauselmaa

Japani esittää YK:n yleiskokoukselle, että se tuomitsisi Pohjois-Korean ydinkokeen.

Japani on vuodesta 1994 lähtien esittänyt YK:n yleiskokoukselle päätöslauselmaa, jossa esitetään ydinaseiden poistamista koko maailmasta. Tänä vuonna päätöslauselmassa mainitaan ensimmäisen kerran Pohjois-Korea, sanoo Japanin ulkoministeriö tiedotteessaan.

Yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole sitovia kuten turvallisuusneuvoston päätöslauselmat.

Yhdysvallat haluaa rajoituksia

Pohjois-Korean ydinkoe tuomitaan Yhdysvaltojen YK:n turvallisuusneuvostolle antamassa uudessa päätöslauselmaehdotuksessa ja maata vaaditaan pidättäytymään uusista ydin- tai ohjuskokeista.

Lisäksi Yhdysvallat ehdottaa, että Pohjois-Koreaan vietävä merirahti tarkistetaan ja maalle langetetaan aseiden tuontiin liittyviä rajoituksia ja taloudellisia pakotteita.

Maata myös vaaditaan lopettamaan ydinohjelmansa ja palaamaan välittömästi Koreioiden tilannetta koskeviin kuudenkeskeisiin neuvotteluihin.

Diplomaattilähteiden mukaan Kiina on vastustanut ajatusta merirahdin tarkastuksista. Yhdysvallat toivoo, että turvallisuusneuvosto päättäisi toimenpiteistä viikon loppuun mennessä.

Ei kahdenvälisiä neuvotteluja

Yhdysvallat ei halua sovitella Pohjois-Korean ydinkriisiä suoraan kahden maan välisenä asiana. Myös Kiina pitää monikansallista neuvottelua avaimena umpikujasta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan esitti eilen illalla, että Yhdysvallat kävisi kahdenvälisiä neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa.

Kiinan Suomen suurlähettiläs Kequing Ma pitää ainoana mahdollisuutena aloittaa uudelleen niin sanotut kuusikantaneuvottelut, joissa olisivat mukana molempien Koreoiden lisäksi Kiina, Japani, Venäjä ja Yhdysvallat.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.