Mainos

Pohjois-Korea väläytti sopua ydinkiistassa

Sovun ehtona on, että USA luopuu vihamielisestä politiikastaan Pohjois-Koreaa vastaan, maan neuvottelija kertoo. Viimeksi Pohjois-Korea suostui luopumaan ydinohjelmastaan vuonna 2005. Sopimus kesti vain kaksi kuukautta.

Pohjois-Korea saattaa olla valmis jättämään ydinaseensa, sanoi maan edustaja tänään Pekingissä. Ehtona on, että Yhdysvallat luopuu vihamielisestä politiikastaan Pohjois-Koreaa vastaan, kertoi Kim Kye Gwan toimittajille.

Kimin mukaan Pohjois-Korea on valmis elvyttämään syyskuussa 2005 tehdyn sopimuksen. Sen mukaan Pohjois-Korea luopuu ydinaseohjelmastaan ja saa vastineena apua, energiaa ja turvatakuut.

- Monia kiistanalaisia kohtia on vielä selvitettävä, Kim jatkoi.

Myös eteläkorealaiset neuvottelulähteet kertoivat, että Pohjois-Korea on valmis ottamaan "alustavia askeleita" kohti ydinohjelmansa lopettamista. Pekingissä aloitettiin uudelleen kansainväliset neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmakiistasta.

Etelä-Korean edustajan Chun Yung Woon mukaan Kiinalta odotettiin välitysluonnosta pian.

Yhdysvaltain neuvottelija Christopher Hill sanoi uskovansa, että Pohjois-Korea voitaisiin houkutella sitoutumaan uudelleen vuoden 2005 sopimukseen. Sopimus kaatui tuolloin kaksi kuukautta myöhemmin Yhdysvaltain asettamiin pakotteisiin, jotka liittyivät Yhdysvaltain mukaan rahanpesuun ja -väärennöksiin. Pohjois-Korea esitti vastalauseensa pakotteille. Tuo kiista ei ole ratkennut.

Hillin toiveikkuus perustuu keskusteluihin, joita hän kävi pohjoiskorealaisen virkaveljensä kanssa Berliinissä tammikuussa.

Pohjois-Korean ydinaseesta käytäviä neuvotteluja isännöi Kiina. Neuvotteluihin osallistuvat myös Japani ja Venäjä.

Pohjois-Korea suostui vuonna 2005 luopumaan ydinohjelmastaan, kun sille tarjottiin vastineeksi taloudellista apua ja turvallisuustakuita. Sopimus kaatui kaksi kuukautta myöhemmin.

Pohjois-Korea teki ensimmäisen ydinkokeensa neljä kuukautta sitten.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.