Mainos

Pohjois-Korea vaatii reaktoreita USA:lta

Pohjois-Korea vaatii Yhdysvalloilta kevytvesireaktoreita siviiliydinvoiman tuottamiseksi. Japani ja Yhdysvallat ovat tyrmänneet tuoreeltaan Pohjois-Korean vaatimuksen. Uuden kiistan pelätään vesittävän eilen saavutetun neuvottelutuloksen.

Pohjois-Korea ei aio luopua ydinaseistaan ennen kuin Yhdysvallat sallii sille kevytvesireaktoreita siviiliydinvoiman tuottamiseksi, ilmoittaa Pohjois-Korean ulkoministeriö lausunnossaan.

- Yhdysvaltain ei pidä edes haaveilla siitä, että Pohjois-Korea luopuisi ydinasepelotteestaan ennen kuin sille luvataan kevytvesireaktoreita, todellisia takeita luottamuksenrakentamisesta, ulkoministeriön edustaja sanoi.

Vaatimuksen pelätään vesittävän eilen monenkeskisissä neuvotteluissa saavutettua neuvottelutulosta. Japani ja Yhdysvallat tyrmäsivät sen tuoreeltaan. Japani luonnehti uutistoimisto Kyodon mukaan Pohjois-Korean lausuntoa mahdottomaksi hyväksyä. Yhdysvallat huomautti, ettei se ole linjassa eilen Pekingissä sovittujen sopimusehtojen kanssa.

Sopimuksen mukaan Pohjois-Korea sitoutuu luopumaan kaikista ydinohjelmistaan, liittymään jälleen ydinsulkusopimukseen ja sallimaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajat.

Pohjois- ja Etelä-Korea, Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Japani pääsivät kiistassa sopuun kahden vuoden neuvotteluiden jälkeen.

Kiina vetosi neuvotteluiden osapuoliin

Kiina kehottaa Korea-neuvotteluiden osapuolia pitämään kiinni sitoumuksistaan. Kiinan ulkoministeriö valoi uskoa myös siihen, että erimielisyydet pystytään ratkaisemaan.

- Niin kauan kuin kaikki seuraavat rauhallisen vuoropuhelun tietä ja selvittävät rauhanomaisin keinoin Korean niemimaan saamista ydinaseettomaksi, pystymme ylittämään edessämme olevat vaikeudet, sanoi ulkoministeriön edustaja Qin Gang.

Myös Etelä-Korea vakuutti tekevänsä kaikkensa, että Pohjois-Korea ja Yhdysvallat löytäisivät yksimielisyyden "kohtuullisessa ajassa".

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.